Alineament absolut entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol pel control dels pisos turístics a la ciutat. La trobada d’aquest dimecres a Barcelona entre l’alcalde, Jaume Collboni, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha servit per deixar clar que totes dues administracions remen en la mateixa direcció: que l’habitatge tingui un ús prioritàriament social, és a dir, per viure-hi.
Collboni ha estat el més taxatiu i ha insistit en la intenció del consistori de reduir “molt substancialment” els pisos turístics en les zones més tensionades, especialment a Ciutat Vella, on l’Ajuntament denuncia “les conseqüències que té no només per a la convivència sinó també per a la seguretat“. L’alcalde vol tenir la capacitat per decidir quants pisos pot suportar cada zona de la ciutat, com regula el decret aprovat per la Generalitat. Abans d’això, però, caldrà estudiar minuciosament el mapa de Barcelona. “No prendrem cap decisió sense tenir el contrast de cada districte”, ha dit l’alcalde, que també afegeix que una vegada enllestida la regulació seran “contundents”.
El ministre Hereu també hi treballa
Per la seva banda, Rodríguez també ha dit que des d’Habitatge estan treballant amb el Ministeri d’Indústria, que lidera l’exalcalde Jordi Hereu, per veure què poden fer en el marc de les competències estatals per acompanyar els passos que estan fent tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat.
Tot i que la ministra admet que la regulació de pisos turístics és principalment autonòmica, el Govern vol “explorar” que es pot fer en el marc de la llei hipotecària i també en l’àmbit de la fiscalitat. “Es tracta d’acompanyar les administracions competents amb la finalitat última que és l’habitatge en el seu ús social”, ha assegurat.