(ACN) L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que el consistori continuarà en la “batalla judicial” per poder aplicar l’anomenada taxa Amazon. Aquesta taxa va entrar en vigor a principis de març i es tracta d’un tribut que grava les grans distribuïdores de comerç electrònic que reparteix a domicili per l’ús que fan de la via pública. És pionera a Europa, ja que mai s’hi havia aplicat a cap altra ciutat del continent, i des que es va formalitzar a Barcelona es tropa en el punt de mira.

Amazon esquiva la taxa de Barcelona al comerç electrònic i l’Ajuntament hi recorrerà en contra
Una sentència de l’Audiència Nacional declara que la companyia no és un operador postal, requisit del consistori per cobrar aquest tribut pioner

Collboni demana a la Unió Europea un marc regulador per al petit comerç

Després que l’Autoritat Catalana de Competència (ACCO) presentés un contenciós administratiu contra la normativa municipal que permet gravar les grans distribuïdores de comerç electrònic per a l’ús de l’espai públic durant el repartiment a domicili, l’alcalde ha reaccionat declarant: “A cada recurs que ens posin aquells que no volen regulació, nosaltres continuarem la batalla judicial“, ha afirmat. En aquest sentit, el socialista ha demanat a la Unió Europea (UE) un marc regulador que blindi el petit comerç davant “l’amenaça” de les grans plataformes.

“Quan nosaltres com a ajuntament intentem posar una taxa per grans plataformes de comerç que tenen activitat a la nostra ciutat i, legítimament, l’altra part imposa recursos, si el marc legal no permet defensar-nos aleshores els tribunals es pronuncien no en contra de l’Ajuntament, sinó del comerç”, ha defensat Collboni en el marc de la jornada Revitalitzant el sector retail, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i diverses institucions estatals i europees.

L’ACCO hi veu una discriminació entre competidors

L’ACCO ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Super de Justícia contra la taxa, ja que considera que genera “una discriminació entre competidores que no està degudament justificada”. Estima que la taxa impedeix la competència perquè només l’han de pagar els operadors postals, a més, assenyala que només grava les entregues de comerç electrònic i que no té sentit que s’apliqui només al comerç en línia.

La competència també critica que l’ordenança vol compensar un “presumpte desequilibri tributari” entre comerciants però “és inadequada per aconseguir-ho”, perquè els operadors postals poden repercutir la taxa als clients, entre els quals també hi ha petits comerços que tenen un canal de venda en línia per ser més competitius.

L’Autoritat Catalana de la Competència també recorre contra “la taxa Amazon” de Barcelona
Considera que genera una discriminació entre competidors injustificada i ho ha impugnat al Tribunal Superior de Justícia