L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, celebra que Barcelona hagi estat designada la seu de la cimera internacional d’alt nivell sobre sequera que s’ha de celebrar el setembre del 2024. Collboni afirma que la trobada servirà per “orientar especialment els ajuntaments” a l’hora de fer les ciutats “més resilients a les sequeres”. L’alcalde ho ha dit des de Dubai (els Emirats Àrabs Units), fins on ha viatjat amb motiu de la COP 28, la conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic d’aquest 2023. El batlle barceloní ha estat l’únic representant municipal espanyol a la cita.

És un fet històric“, ha dit Collboni sobre la presència d’alcaldes a la COP 28 per primera vegada. Tant és així que ha volgut destacar que combatre el canvi climàtic no és possible sense tenir en compte els poders locals. “Les ciutats som responsables en bona mesura de les emissions, però també tenim molt potencial a l’hora de reduir-les“, ha reblat Collboni, junt a l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

Posa el focus en l’accés a l’aigua i aire net

L’alcalde Collboni ha reivindicat que hi hagi “col·laboració” entre alcaldes i no pas “competició” en matèria de competències climàtiques. Sobre Barcelona ha recalcat que cal centrar els esforços a “garantir l’accés a l’aigua”, davant la sequera que està patint Barcelona, i també un aire net amb la reducció d’emissions de CO2. Collboni ha tret pit de la gestió barcelonina de l’aigua i ha remarcat els esforços que es fan a la ciutat per tenir un dels consums més baixos d’aigua per habitant, per dessalinitzar l’aigua, i reutilitzar les aigües freàtiques.

L’alcalde veu la trobada d’alt nivell del setembre del 2024 com una ocasió per “marcar les pautes i les pràctiques que ens puguin ser útils a tothom” a l’hora d’atenuar les conseqüències del canvi climàtic.