L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha allargat la mà públicament als comuns per negociar el pressupost de l’any vinent. De fet, Collboni s’ha mostrat “disposat a parlar i debatre” les condicions que BComú li ha posat per poder aprovar els comptes del 2025, com fer una regulació municipal contra els lloguers temporals i eliminar dues terminals de creuers del port de Barcelona.

Tenim la voluntat d’aprovar un pressupost amb orientació progressista, amb les forces d’esquerres a l’Ajuntament”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

A banda de l’allargament de la mà als comuns (encara amb Ada Colau al capdavant), Collboni també ha fet una picada d’ullet a ERC, que l’any passat va ser l’únic grup de l’oposició que va fer costat al pressupost del PSC: “Necessitem el pressupost del 2025 per donar continuïtat a l’acord del 2024”, en què govern i republicans havien pactat impulsar l’ús del català i inversions als barris de la llera del Besòs i als barris de muntanya.

Tant comuns com republicans també han interpel·lat l’alcalde per entendre’s.

Si vol un acord concret, és necessari corregir la deriva elitista del govern. Han oblidat l’agenda social”
Janet Sanz, portaveu del Grup Municipal de BComú

Ens estem jugant no perdre la ciutat. ERC vol que Barcelona tiri endavant, però no a costa dels barcelonins”
Elisenda Alamany, presidenta del Grup Municipal d’ERC

Crítiques al primer any de mandat

Els missatges encreuats entre l’alcalde, BComú i ERC han estat dins d’un plenari extraordinari, convocat per debatre l’estat de la ciutat i l’acció del govern entre el 2023 i el 2024 (primer any del mandat Collboni). En nom de l’executiu, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha recordat que la percepció sobre la neteja ha millorat i que l’Ajuntament ha activat sòls municipals perquè la Generalitat hi construeixi pisos públics; per això ha assegurat que “Barcelona està avui millor que fa un any i esperem que d’aquí a un any estigui millor que ara“.

L’exposició de les dades no ha convençut l’oposició. Els grups han criticat que l’executiu viu del llegat dels mandats anteriors (de l’exalcaldessa, Ada Colau) i que ha fet una glossa “massa autocomplaent” de les accions que ha endegat durant el primer any de mandat.

Els problemes són els mateixos que fa vuit anys, amb l’agreujant que molts s’han enquistat”
Jordi Martí Galbis, president del Grup MUnicipal de Junts

Hem guanyat normalitat institucional, però la ciutat està igual o pitjor que abans… Segueix el ‘colauïsme’”
Daniel Sirera, president del Grup Municipal del PP

S’han descuidat d’alguns creixements, com el de la pressió fiscal, el de les armes blanques i el dels robatoris”
Gonzalo de Oro, president del Grup Municipal de Vox