Ada Colau

L’exalcaldessa Ada Colau ha tornat a fer visible la seva solidaritat amb Palestina. La líder de Barcelona en Comú ha donat suport aquest dijous a la denúncia que Sud-àfrica ha presentat al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) contra Israel per “haver comès un genocidi” a Gaza. Colau s’ha desplaçat a la Haia (Països Baixos), on té la seu la Cort Internacional, i ha reclamat un alto el foc a Gaza i “aturar el genocidi” contra la població palestina.

A les portes del tribunal, Ada Colau ha comparegut acompanyada dels ministres sud-africans Ronald Lamola i Zane Dangor, així com el parlamentari britànic Jeremy Corbyn, el francès Jean-Luc Mélenchon, el belga Peter Mertens i el diputat de Sumar, Gerardo Pisarello. “Defensem els drets humans, Palestina i la humanitat”, ha afirmat l’exalcaldessa, que ha agraït la iniciativa de Sud-àfrica i ha reclamat al Govern espanyol que s’hi sumi.

Colau ha recordat que al novembre, el Ple de l’Ajuntament de Barcelona va acordar suspendre relacions amb el govern d’Israel de manera temporal fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza. La iniciativa dels comuns va rebre el suport de PSC i ERC, mentre que la resta de grups hi va votar en contra. La decisió va rebre una condemna de l’ambaixada d’Israel a Espanya, mentre que la comunitat palestina a Catalunya ho va celebrar.

El Tribunal Internacional de Justícia es va crear el 1945 per resoldre disputes entre estats. Les decisions que pren són legalment vinculants, tot i que no té mitjans per fer complir les sentències. S’espera que es pronunciï sobre la denúncia de Sud-àfrica en les properes setmanes. Aquest dijous ha escoltat els arguments del país demandant i divendres serà el torn d’Israel per defensar-se de les acusacions de genocidi.