La fotografia del rei Felip VI a la sala de plens de l’Ajuntament de Barcelona ha protagonitzat l’inici de la sessió plenària del mes de juliol. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut la imatge amb una mascareta de la bandera republicana espanyola, amb la qual ha criticat l'”imperatiu legal” de la justícia per col·locar la imatge del monarca. Això i la seva intervenció inicial criticant la sentència judicial ha encès l’inici del ple.

Aquells que defensen la monarquia haurien de reflexionar sobre què vol dir que posar la imatge no sigui per estima sinó per imperatiu legal
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

L’alcaldessa de la ciutat ha lamentat la decisió i ha assegurat que, tot i estar-hi en contra, ha seguit les indicacions dels serveis jurídics per “no comprometre la institució ni els funcionaris públics” de l’Ajuntament. A més, Colau ha criticat les declaracions d’un antic dirigent del PP culpant la república espanyola del cop d’estat del 1936: “Això és gravíssim. No permetem la banalització del feixisme“.

Tan bon punt ha parlat l’alcaldessa, tots els grups hi han dit la seva. ERC i Junts també han criticat el retorn de la imatge del rei al plenari, mentre que el PSC, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi ho han aplaudit.

Tensió Colau-Collboni pel discurs de l’alcaldessa

Per part d’ERC, Jordi Coronas ha dit que el retrat del rei “no representa els valors de la ciutat”, i ha criticat la mascareta republicana de Colau com “un punt de certa hipocresia” perquè “no ha batallat contra una imposició”. Des de Junts, Ferran Mascarell ha recriminat a l’alcaldessa que fa sis anys retirés el bust de Joan Carles I i que ara “accepta lleis injustes de manera massa còmoda”.

foto rei ple

Per part del PSC, el tinent d’alcalde Jaume Collboni ha donat suport a la sentència que obliga a restablir la imatge del rei i ha lamentat el to de la intervenció de Colau: “Fer d’això un debat quan hi ha altres temes més importants a l’ordre del dia…”, ha lamentat. Més tard, quan Colau ha tancat el debat, Collboni ha demanat tornar a fer una aportació i Colau l’ha fet callar. “No té l’ús de la paraula”, li ha dit insistentment l’alcaldessa al seu soci de govern.

El PP celebra la recol·locació, tal com demanava

La líder de Ciutadans, Luz Guilarte, ha assegurat que hi ha una altra part de la sentència per complir: col·locar la bandera d’Espanya a la sala. “L’únic que abandera vostè [a Colau], amb mascareta o sense, és la falta de respecte a la pluralitat”, ha sentenciat Guilarte.

“És petit, però almenys hi és”, ha dit Josep Bou al regidor popular Óscar Ramírez abans de començar el ple

Des del PP, Josep Bou, que ha dut la fotografia de Felip VI en alguna sessió, ha criticat que Colau dugui la mascareta d’una bandera d’Espanya que “va durar vuit anys” i d’una república que, ha dit, va comportar “molts soldats morts a l’Àfrica“. Alhora, ha demanat respectar qualsevol normativa, ja sigui municipal, catalana o estatal.

Per part de BCN Canvi, Eva Parera ha acusat Ada Colau de saltar-se el reglament per fer una “declaració institucional” des de la presidència de la sala de plens. La regidora no adscrita Marilén Barceló creu que el del rei és un retrat que “mai no s’hauria d’haver retirat” i critica el discurs de Colau per estar “carregat d’ideologia“.