retrat rei Felip VI

El retrat del rei Felip VI ja s’exhibeix a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb el ple ordinari de juliol. La imatge s’ha col·locat en una paret lateral de la sala, “per imperatiu legal i seguint les indicacions de serveis jurídics”, diu l’Ajuntament. D’aquesta manera, es dona compliment a la sentència del Tribunal Suprem que obliga el consistori a posar la imatge de Felip VI perquè és una “norma bàsica” que han de complir tots els ajuntaments.

La mida oficial més petita

El retrat té una mida de 30 centímetres d’amplada per 40 d’alçada. És la mida més petita de les dues oficials que hi ha. Tal com està col·locada la foto, queda de cara a la bancada que ocupen els regidors d’ERC, Ciutadans i el PP. En canvi, als regidors de BComú, el PSC, Junts i Barcelona pel Canvi els queda a l’esquena. Des de la presidència del plenari, l’alcaldessa tampoc no té visió directa a la imatge de Felip VI.

El rei torna… sis anys després

La foto de Felip VI ha tornat al ple justament sis anys després que es retirés el bust de Joan Carles I. Va ser també un 23 de juliol, i l’aleshores primer govern d’Ada Colau va justificar la decisió perquè ja no era cap d’Estat. La Delegació del Govern espanyol va portar el cas a la justícia, que va sentenciar que calia posar la imatge del rei a la Sala de Plens.

El govern municipal va presentar un primer recurs al TSJC, que va desestimar, i un altre al Suprem, que ha tancat el debat obligant el consistori a posar el retrat de Felip VI. En els primers plens del mandat, el líder municipal del PP, Josep Bou, va portar un retrat del rei a cada sessió. Pel que fa al bust del Rei emèrit, l’Ajuntament ha confirmat que no tornarà a la sala de plens.