(ACN) Ada Colau ha reiterat que l’Ajuntament de Barcelona no posarà pantalles a l’espai públic per veure el Mundial de futbol que se celebra aquests dies a Qatar. L’alcaldessa ho ha dit durant l’acte de lliurament del 37è Premi Internacional Alfonso Comín, en el discurs inaugural del qual no ha dubtat a considerar la cita esportiva com “el Mundial de la vergonya”.

Paraules de condemna contra el règim

Colau ha criticat que se celebri en un país molt qüestionat pel que fa al respecte als drets humans —entre d’altres, l’homosexualitat està prohibida per llei—, i que la FIFA (la Federació Internacional de Futbol) hagi “amenaçat” jugadors que volien lluir un braçal en defensa del col·lectiu LGTBI. L’alcaldessa ha recordat que Qatar és una dictadura “que explota els treballadors fins a dur-los a situacions de maltractament i de mort, fins i tot, d’esclavitud”. En aquest sentit, Colau ha recordat que “es parla de 6.500 persones mortes en la construcció de les infraestructures per a aquest Mundial”.

L’alcaldessa també ha dit que els esdeveniments esportius mundials com els jocs olímpics o els Mundials haurien de ser celebracions col·lectives per a la democràcia, per als drets humans, “i no ho podem dir en aquesta ocasió en un país on les dones són discriminades, maltractades”, ha lamentat alhora que ha subratllat que Amnistia Internacional ha anomenat la cita “el Mundial de la vergonya”.

Persecució de les persones LGTBI

Colau ha qualificat d’“especialment vergonyosa” la persecució de les persones LGTBI, i ha posat de manifest la contradicció de la FIFA, que prohibeix a jugadors manifestar el suport a aquest col·lectiu durant una cita esportiva “que ens hauria de representar a tots”. Per tot plegat, Colau s’ha reafirmat en el rebuig al fet que el Mundial es pugui veure en pantalles a l’espai públic. “L’espai públic és l’espai democràtic que ens ha de representar en els nostres valors col·lectius de compromís amb la democràcia i els drets humans”, ha reblat.

Fa uns dies l’alcaldessa també es va negar a habilitar un espai a la ciutat per seguir els partits de la selecció espanyola del Mundial de Qatar.