Colau creu que s’ha de plantejar “seriosament” si cal limitar el nombre de turistes a la ciutat. “Quan parlo de fer un pla estratègic comptant amb tots els actors ha de servir també per veure quin és el límit, perquè algun n’hi ha d’haver. Si no volem ser Venècia algun límit de càrrega del turisme caldrà aposar a Barcelona. Podem créixer més, però no sé fins on”, conclou en l’entrevista que publica aquest dilluns el diari ‘El País’.

Colau assegura als hotelers que no els ha de preocupar la posició de Barcelona en Comú. Creu que cal una moratòria general que després podria ser parcial als barris, sobre nous hotels i pisos turístics. Aposta també per fer un cens i fer una política preventiva abans que “es desbordi” la ciutat com Ciutat Vella, assegura. “No podem tenir una bombolla turística després de la immobiliària”.

Encara en clau turística, Colau aposta per retirar la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus perquè considera que “tal com està plantejada no genera consens”. “S’haurà de reprendre el diàleg amb els sectors veïnals, esportius… s’ha de veure el tipus de candidatura” afegeix.

“Desobeirem les lleis que ens semblin injustes”

La cap de files de Barcelona en Comú manté que vol impulsar una consulta a la ciutat per preguntar als ciutadans si volen adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “En la mesura que suposa sumar-se a una entitat que aposta per la independència, no deixa de ser una consulta, un referèndum encobert, sobre la independència”, constata Colau. “Nosaltres estem disposats a convocar una consulta sobre això, perquè tenim un compromís seriós amb el dret a decidir, a diferència de CiU”, ha etzibat.

En aquest sentit, ha afirmat també que encara s’està parlant de si és aquest consulta “o una altra cosa” la proposta que vehiculi la relació de Barcelona en Comú i ERC a l’Ajuntament de la ciutat. En qualsevol cas, Colau entén que la consulta sobre l’adhesió s’hauria de tirar endavant aquest mateix any, amatent del que passi el 27-S. Si l’Estat la impugna, avisa:“Defensarem que es pot fer. Si s’han de desobeir lleis injustes, es desobeeixen. Però el que és irrenunciable ara, quan la gent demana un canvi, és que l’última paraula la tinguin els ciutadans”. “Si volem relegitimar les nostres institucions […] es inapel·lable que la gent pugui tenir l’última paraula en grans qüestions.”

Començar de nou la relació amb la Generalitat

En l’entrevista que publica ‘El País’, Colau assegura que no ha demanat encara reunió amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, però que quan el vegi li reclamarà inversions a Rodalies, i que agilitzi les obres als accessos ferroviaris del port i a la Sagrera. “Anirem de la mà de la Generalitat en això”, ha puntualitzat.

Colau, que diu que no té constància que el president català, Artur Mas, l’hagi felicitat per la victòria el 24-M –“ja és igual, no és necessari”-, considera que la relació entre les dues institucions de la plaça de Sant Jaume no ha arrencat de bones maneres. “Em sap greu, i estic disposada a recomençar, crec que l’alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat han de tenir la millor relació possible, hi estan obligats per mandat ciutadà al marge dels partits”.

En aquest sentit, però, manté sobre la taula que cal reclamar el deute pendent. “No pot utilitzar el pressupost de forma arbitrària o discrecional en funció de si li cau millor o pitjor l’alcalde o alcaldessa de Barcelona”, ha advertit a Mas. “Barcelona pot fer un esforç i col·laborar però des del respecte i la transparència”.

En seguretat, Colau reitera que hi ha factors a la Guàrdia Urbana que “no han funcionat” i té clar que “alguna cosa s’ha de revisar perquè ningú no pugui qüestionar” el cos. “No posem tothom dins el mateix sac”, diu sobre les mostres de preocupació que alguns sectors del cos han fet públiques aquesta setmana. A més, i sobre la unitat antidisturbis, Colau aposta per “reorientar progressivament un model que té la part repressiva sobredimensionada cap a funcions de proximitat i mediació, que és la raó de ser de ser de la policia municipal”.

Finalment, Colau espera que es treballi amb diàleg amb el barri per permetre la continuïtat del projecte de Can Vies a la ubicació actual o en un altre espai de la zona. “Es pot traslladar o mantenir al mateix lloc, però no hi haurà imposicions”, conclou.

Comparteix a: