Com a líder de la llista més votada, Ada Colau pot convertir-se en alcaldessa si no hi ha una alternativa amb majoria absoluta. Així es preveia des de diumenge, però avui Xavier Trias ha posat sobre la taula un nou escenari per a la investidura que suma majoria: una possible entesa entre CiU, Esquerra i el PSC, i amb el suport també del PP. XAVIER TRIAS, alcalde en funcions "Jo no em nego que em facin alcalde. No sóc tan ximple de dir que no vull ser alcalde si em donen suport per sumar 21. Ara, jo els dic: toquem de peus a terra, vegem quines possibilitats hi ha." Aquesta opció ha planat en la primera trobada entre Xavier Trias i Ada Colau, aquest matí a l'Ajuntament. En la reunió, que ha durat poc més d'una hora, hi ha hagut un to cordial segons les dues parts i s'ha parlat de temes que ara té oberts la ciutat. A la sortida, Colau ha explicat que la possibilitat d'una majoria alternativa que la situï a l'oposició ha sortit, segons Trias, del PP i alguns poders econòmics, però no de l'alcalde en funcions. ADA COLAU, candidata de Barcelona en Comú "En la conversa ell ha donat per fet en tot moment que jo seré la propera alcaldessa el 13 de juny. L'únic que ha dit, que és una cosa bastant lògica, que és que si hi hagués una majoria de regidors que estiguessin demanant que ell fos l'alcalde, que hauria de respondre." Fonts municipals han explicat que Trias en cap cas no ha garantit a Colau que serà la futura alcaldessa. Sí que creu que és ella qui ha de liderar les converses per formar govern, però que si hi ha una majoria alternativa estan disposats a jugar aquesta carta perquè Trias segueixi com a alcalde.

Trias i Colau han mantingut aquest matí una reunió de traspàs entre alcalde sortint i alcaldessa entrant, al seu despatx i en “un to distès després dels tons més habituals de la campanya electoral”, segons ha explicat ella en roda de premsa. Trias li ha detallat en quin estat es troben els grans temes més urgents de la gestió municipal i quins són els contractes més importants que deixa pendents de signar. En molts d’aquests temes, com ara la construcció de l’estació de la Sagrera o la reforma de la de Sants, l’alcalde Trias ha assegurat que “cal ser proactius davant l’Estat, que estigui per la labor, ja que no assumeix els seus compromisos amb la ciutat”.

Colau ha dit que l’acord per a la renovació de la capitalitat mundial del mòbil se signarà els propers dies -cap formació s’hi havia oposat, ha recordat- i que després, “un cop formem govern, ens reunirem amb la direcció del Mobile World Congress per veure com ho fem per aprofitar millor aquest esdeveniment per a la ciutat”, en la línia d'”ajudar a incentivar l’economia del mòbil i les noves tecnologies” amb una “idea redistributiva”, no només mentre dura el certamen sinó “tot l’any”. Trias li ha demanat que tots els grups municipals siguin presents a l’acord, i Colau no ho ha descartat.

La líder de Barcelona en Comú també s’ha referit de nou al contracte amb Telefónica, ha insistit que la pròrroga “no apressava” signar-la, i ha afegit que confia “que moltes grans empreses entenguin que amb bones pràctiques tothom hi surt guanyant“.

El pacte anti-Colau no és iniciativa de Trias

“Ell ha donat per fet que jo seré l’alcaldessa el 13 de juny. I està reunida la mesa de traspàs.” Ha estat l’eloqüent resposta d’Ada Colau quan li han preguntat si Xavier Trias preveia la possibilitat de continuar com a alcalde a través d’un pacte de govern amb PSC i ERC, que podria rebre el suport del PP a la investidura. Segons ha explicat Colau, a l’actual alcalde “la proposta li ha vingut del PP i d’alguns poders econòmics de la ciutat”. Trias només hauria reconegut que, “si hi hagués una majoria de regidors que li ho demanés, hauria de fer d’alcalde”, però ell segueix respectant el criteri que l’alcalde ha de ser el de la llista més votada. Posteriorment, fonts de CiU han aclarit que Trias no ha donat per fet res, i han reiterat que si diverses forces opten per votar-lo, i ell suma 21, acceptaria el repte de tornar a governar.

Ada Colau ha expressat que “Barcelona ho té tot per fer un pas més enllà, i no només gestionar ajudes socials o inversions econòmiques”. Segons l’alcaldessa “in pectore”, el resultat de les eleccions de diumenge és una mostra que aquesta ciutat té ganes de ser “referent mundial d’una gestió més justa i democràtica de l’economia” i d’unes “institucions més transparents”.