El districte de Ciutat Vella ha detectat, per ara, 91 botigues de “souvenirs” sense llicència. És a dir, botigues que es dedicaven exclusivament a vendre records per a turistes sense tenir-hi permís, o bé botigues amb llicència per vendre altres productes, però que dedicaven més superfície de la permesa als “souvenirs”. És el resultat de la campanya d’inspeccions que ha endegat darrerament el districte, a través de visualitzadors municipals. Ho va avançar el diari ‘Ara’ diumenge.

Hi ha la circumstància que més de la meitat de botigues de “souvenirs” il·legals es concentren al barri Gòtic. En concret, 57 dels 91 comerços irregulars són al Gòtic. Un fet que amoïna les entitats del barri: “Els expedients sancionadors estan bé, però al final són una mesura pal·liativa, no van a l’arrel del problema. Quan els tanquen un local, se’n van a un altre i fan el mateix”, ha denunciat Martí Cusó, president de l’Associació de Veïns del barri Gòtic. Creuen que la solució passa per un decreixement del turisme. “Tenim un model que vol recuperar les xifres de turistes d’abans de la pandèmia o augmentar-les i això té conseqüències sobre el comerç dels barris”, afegeix.

Segons ha pogut saber betevé, els carrers de la Boqueria, del Call i de Ferran són alguns dels que aglutinen més comerços de records sense llicència.

Expedients per precintar les botigues

Durant el Consell de Barri del Gòtic del febrer, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va fer públiques les dades de botigues sense llicència. També va explicar que el districte ja ha obert una vintena d’expedients sancionadors que, en última instància, desembocaran en el precintamant dels comerços il·legals de “souvenirs”.

Ara els expedients estan en fase d’al·legacions perquè els propietaris hi recorrin en contra. Quan siguin definitius, ho explicarem”
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

Impossible obrir botigues de “souvenirs” a Ciutat Vella

Segons la normativa actual, ara mateix és impossible obrir botigues de “souvenirs” noves enlloc del districte de Ciutat Vella. L’any 2018 l’Ajuntament va revisar el pla que regula aquest tipus de comerços i va determinar que aquest districte és una zona saturada (igual que els voltants de la Sagrada Família o els del Parc Güell, entre d’altres) i, per tant, no hi ha espai per obrir més botigues de “souvenirs”.

Aquell mateix any, el 2018, Barcelona també va incloure un nou condicionant als records per a turistes. Si bé una botiga amb llicència per a la venda d’altres tipus de productes també pot vendre “souvenirs”, aquests records no poden ocupar una superfície superior al 20 % del local i, a més, no poden ser visibles des del carrer. Algunes de les botigues detectades ara a Ciutat Vella incompleixen aquesta condició.