La marxa ha començat a caminar. Una cinquantena de líders internacionals ha encapçalat la Marxa per la República en una mostra d'unitat política contra el terrorisme gihadista. Però ha estat sobretot una mostra d'unitat civil en solidaritat amb les 17 víctimes dels atemptats contra la redacció de la revista satírica 'Charlie Hebdo' i del supermercat jueu. Es parla de més d'un milió i mig de manifestants. Sigui com sigui, els carrers del centre de la capital francesa han quedat atapeïts. Entremig de tots ells hi havia la representació catalana. L'alcalde Trias ha remarcat la necessitat de ser avui a París. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquest crec que és un tema d'una gravetat especial perquè afecta la llibertat i la democràcia, per tant fer-hi costat i ser capaços de manifestar-nos tots avui aquí és una obligació." El dia ha començat amb la reunió d'urgència dels ministres de l'interior europeus i dels Estats Units. Així han pogut avançar en la proposta de crear una agència que centralitzi el Registre de Noms dels Passatgers dels avions per tal de controlar qui considerin susceptible de cometre atemptats. També han acordat impulsar mesures per contrarestar la propagació dels missatges dels gihadistes per Internet. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "Creo que todo aquello que podamos hacer para mejorar los controles desde luego va a ser positivio porque no va a ir en detrimento de los derechos y libertades de nadie pero sí va a ir a reforzar la seguridad, que es otro derecho fundamental que tenemos todas las personas." Una altre acord ha estat el de reforçar el control de combatents estrangers a les fronteres de la Unió, fet que suposaria la modificació del tractat de Shengen, que permet la lliure circulació de persones i mercaderies. El president Mas, també des de París, ha introduït un matís sobre les mesures que s'han acordat. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Algunes vegades de fet se'ns ha criticat per això, per ser exigents en el tema de seguretat però també hem de fer notar que això té els seus límits i no es tracta d'exagerar més del compte perquè si no es causaria un perjudici en el que és el funcionament normal de les societats." Torna, doncs, el dilema entre tenir més seguretat o garantir la llibertat. De moment avui, en el país de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, el crit era unànime.

La marxa ha arrencat a les 15.30 h a la plaça de la República, amb mitja hora de retard, un cop s’ha acabat d’organitzar la comitiva d’autoritats encapçalada pel president François Hollande. Al seu costat hi havien la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de Mali, Boubacar Keita. No gaire lluny hi havia també el president israelià Benjamin Netanyahu i el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. En total, una cinquantena de líders mundials.

A la manifestació hi han participat els caps d’estat o de govern de mitja Unió Europea, com ara el president espanyol, Mariano Rajoy, o el “premier” britànic, David Cameron, que al matí s’han reunit amb caràcter d’urgència per impulsar una resposta a aquests atemptats des del punt de vista de la seguretat. Divendres vinent hi ha convocada una cimera de ministres d’Interior de la UE per aprovar noves mesures de control de les fronteres exteriors del territori Shengen, dins del qual la circulació de persones dins la Unió és totalment lliure.

El president de la Generalitat, Artur Mas, hi ha acudit acompanyat de diversos consellers del govern català. Amb ells hi ha anat també l’alcalde de Barcelona, que ha assegurat que avui era una obligació manifestar-se a París davant la gravetat especial dels atemptats d’aquesta setmana a França. Xavier Trias ha expressat la voluntat de Barcelona “d’estar al costat” de París, amb qui hi ha una “bona col·laboració”.

Marea republicana

La manifestació de rebuig als atemptats d’aquesta setmana ha inundat de gent el centre de la capital francesa. Els caps d’estat i de govern han recorregut només una part del trajecte entre la plaça de la República i la de la Nació, i després han marxat per motius de seguretat. Abans s’ha fet un minut de silenci. Més de 5.000 policies vetllen perquè la marxa transcorri sense problemes.

De fet, l’ambient ha estat de màxim respecte i amb crits i proclames a favor de ‘Charlie Hebdo’, del republicanisme i de les llibertats, així com de la unitat entre les diferents cultures que conviuen a França. “Sóc musulmà, sóc Charlie” o “Sóc musulmà, sóc republicà” són algunes de les consignes que s’hi han pogut sentir, enmig d’una riuada de gent amb banderes franceses i d’arreu del món.

La Marxa Republicana s’ha repetit a moltes altres ciutats de França. Es calcula que en total més de 3.700.000 persones han sortit avui al carrer en aquestes altres manifestacions.