És difícil imaginar l’espai davant del Palau de la Música Catalana sense la Carmela. Amb només vuit anys, l’escultura de Jaume Plensa s’ha convertit ja en un elements icònics de Barcelona. Per garantir que continuï així, l’Ajuntament de Barcelona i l’escultor han decidit renovar vuit anys més el conveni amb l’artista per mantenir-la a la ciutat fins al 2032. L’alcalde, Jaume Collboni, ho ha anunciat aquest mateix divendres en una convocatòria de premsa al Palau, acompanyat de l’artista santsenc i de diferents entitats culturals.  

Plensa, Medalla d’Or al Mèrit Cultural

En la compareixença, Collboni ha anunciat també que l’Ajuntament de Barcelona ha decidit concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’artista barceloní, amb un acte públic que s’anunciarà properament. Collboni ha destacat la trajectòria internacional de Plensa i s’ha enorgullit que l’escultura es quedi a la ciutat. “S’ha establert una història d’amor entre Barcelona i la Carmela, amb els seus veïns, que la saluden cada matí “, ha explicat l’alcalde.

Plensa també s’ha congratulat d’allargar vuit anys més la presència de la seva obra a Barcelona. Amb ironia, no s’ha estalviat dir que en lloc de cedir-la li “hauria agradat més vendre-la” i ha apuntat que necessita “encàrrecs per continuar treballant.” Tot i això, ha apuntat que la continuïtat de l’escultura a la ciutat pot estar garantida: “Espero fer un acte com aquest amb tu com a alcalde d’aquí a vuit anys”, ha declarat amb una complicitat evident amb Jaume Collboni.

Diverses pròrrogues per mantenir l’escultura a Barcelona

La Carmela es va instal·lar a l’abril a l’exterior del Palau el 2016 com a part d’una exposició temporal de quatre escultures de gran format. En els últims anys les negociacions han estat constants perquè l’obra passi a formar part del patrimoni de la ciutat de manera definitiva. De fet, l’èxit i la bona acceptació van fer que un grup de veïns iniciessin una campanya a través de Change.org per conservar-la a la plaça de Lluís Millet que va recollir 15.000 signatures, entre locals i també turistes.

Així, els veïns estan molt satisfets amb la nova pròrroga, que farà que la figura es quedi, almenys, fins al 2032. “Ens agrada molt aquí i pacifica l’espai. La gent veia clar que es tracta d’una peça bonica i fins i tot se sorprenien que no fos fixa”, ha explicat a betevé Gessamí Catafau, veïna de la zona.