Quan se'ls pregunta pel problema més greu de la ciutat, el 30% dels barcelonins es decanten per l'atur i les condicions de treball. El percentatge creix cinc punts respecte a l'últim baròmetre, just quan la xifra d'aturats a la ciutat ha baixat de la barrera dels 100.000 per primera vegada en cinc anys. A força distància, en segona posició, un 6,6% dels ciutadans assenyalen els problemes econòmics com la seva principal preocupació. Darrere seu, hi ha la circulació i les obres, que són el problema més greu per al 5% i el 4,9% dels ciutadans. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si agaféssim aquestes dades i les féssim triomfalistes ens equivocaríem. Jo crec que és un reflex de quina situació hi ha, que és el començament d'una recuperació, que la gent està bastant contenta de com funciona la ciutat però és evident que continua preocupant a la gent l'atur i el fet que hi hagi llocs de treball i això és el que ens ha de preocupar en aquests moments." La inseguretat, que històricament havia liderat la llista de problemes més greus per als ciutadans, es troba ara en setena posició, immediatament darrere del turisme, que manté percentatges similars als de l'últim baròmetre, i la pobresa. Des d'una perspectiva més global, el 37% dels enquestats creuen que Barcelona va empitjorar l'últim any, mentre que gairebé el 30% creu que va millorar. Unes xifres que contrasten amb la valoració de la gestió del govern municipal, que, en general millora. Creixen en cinc punts els que la qualifiquen de bona o molt bona i baixen, també en cinc punts, els qui, en canvi, la consideren dolenta o molt dolenta. El baròmetre també pregunta als barcelonins sobre el futur de la ciutat. La majoria, un 56,8%, s'hi mostren optimistes i consideren que millorarà. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Aquesta percepció de la ciutadania desmenteix radicalment aquests anuncis de la superació de la crisi, que diuen que ja estem en un moment de recuperació i de reactivació econòmica. Això no és veritat. A Barcelona hi segueixen havent 100.000 persones en situació d'atur." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+DCat+RCat "Nosaltres creiem que falten polítiques actives d'ocupació i que es poden desenvolupar encara més les tècniques d'afavoriment de l'emprenedoria. Per tant continuem tenint un mal endèmic que cal atacar amb tota la vitalitat i tota la fortalesa per la seva importància, que és cabdal per la cohesió social de Barcelona."

Malgrat que les xifres de l’atur estan baixant i ja hi ha menys de 100.000 aturats a la ciutat, la feina o el risc de perdre-la no només es manté com a primera preocupació dels barcelonins sinó que creix el nombre d’enquestats pel baròmetre semestral que respon que aquest és el problema més important que tenim. L’atur és la principal preocupació dels barcelonins des que va començar la crisi. L’any 2013, el nombre de persones que parlava de feina quan se’ls preguntava pel principal problema de la ciutat va superar el 30% en els dos baròmetres semestrals, però al de juny de 2014 aquest percentatge havia caigut fins al 25,8%.

Com a altres preocupacions destacades, tot i que a molta distància de la feina, el 6,6% dels 800 barcelonins enquestats entre el 5 i el 17 de desembre apunten a la situació econòmica, i un 5% parla de la circulació i també de les obres a la ciutat. Cal tenir en compte que, fa mig any, només el 2,8% considerava que el trànsit fos un problema. L’increment paral·lel de la preocupació per les obres i la circulació fa pensar que l’una és conseqüència de l’altra, ara que molts carrers de la ciutat estan aixecats i això provoca afectacions de trànsit.

La pobresa i el turisme es mantenen entre el cinquè i el sisè lloc del rànquing de principals preocupacions dels barcelonins, mentre que la inseguretat baixa fins al setè. A diferència del que passava anys enrere, abans de la crisi, quan la seguretat ciutadana era el principal neguit que recollia el baròmetre municipal, ara només el 3,9% dels enquestats l’assenyala com a tal. El percentatge ha caigut encara més des de l’enquesta del juny, quan era del 7,1%. També ha baixat considerablement la queixa per les retallades als serveis públics, del 2,1% a un residual 0,5%.

Continuen sent majoria els que consideren que Barcelona, en general, està pitjor que un any enrere. Però el percentatge s’ha reduït del 40% de l’anterior baròmetre semestral fins al 37,4%. Alhora, els que diuen que ha millorat creixen del 26% al 29,9%. Aquesta tendència a millorar és pròpia de la ciutat: quan es pregunta sobre la situació de Catalunya, quasi la meitat de la gent respon que ha empitjorat i, sobre Espanya, el 68,5% diu que és pitjor (sis punts més que al baròmetre anterior). Mirant al futur, el 56,8% dels barcelonins diu que la ciutat millorarà d’ara endavant i el 20,1%, que empitjorarà.

Pel que fa a la valoració de la gestió de l’Ajuntament de Barcelona, el percentatge d’enquestats que diu que és bona o molt bona (46,4%) es recupera respecte a la caiguda del juny (39,3%). També es redueix del 29% al 24,8% el nombre d’enquestats que diu que és dolenta o molt dolenta. Aquesta resposta continua sent molt més negativa en el cas de la Generalitat (37,3% diu dolenta o molt dolenta) i sobretot del Govern espanyol (80%).

Baròmetre fet públic per casualitat

Els resultats del baròmetre semestral que encarrega l’Ajuntament de Barcelona s’acostumen a fer públics en una roda de premsa, després de la qual els polítics del consistori en fan la corresponent valoració. Però aquest cop, a la majoria, la publicació els ha agafat més aviat d’imprevist. Sembla que algun funcionari municipal va penjar ahir el baròmetre abans d’hora al Registre d’enquestes i estudis d’opinió, accessible a través del web. Un assessor del PP ho va veure i immediatament Alberto Fernández Díaz va emetre una nota destacant que “es confirma que l’alcalde Trias té les prioritats equivocades en la seva aposta per seguir les polítiques independentistes del president Artur Mas durant aquest darrer any”. Fernández apunta que, segons el baròmetre, només l’1,6% dels barcelonins troba que l’encaix entre Catalunya i Espanya sigui el problema més important de la ciutat. Cal puntualitzar que el percentatge s’eleva fins al 15,3% quan als enquestats se’ls pregunta pel problema més important de Catalunya.

De la seva banda, l’alcalde ha volgut evitar el triomfalisme en valorar els resultats d’aquest baròmetre municipal. Segons Xavier Trias, les respostes dels barcelonins evidencien que, tot i que estan prou satisfets de com funciona la ciutat, la recuperació econòmica encara no és una realitat per a la majoria. “És evident que continua preocupant a la gent l’atur i el fet que hi hagi llocs de treball, i això és el que ens ha de preocupar en aquests moments”, ha conclòs Trias.

El candidat a l’alcaldia del PSC ha assegurat que les dades del baròmetre són la prova que les polítiques d’ocupació del govern municipal no han funcionat. Jaume Collboni (PSC) creu que “la recepta per sortir de la crisi de l’alcalde ha consistit en la fórmula del turisme de masses: hotels, hotels i més hotels” i assegura que “només amb hotels no sortirem de la crisi, ni crearem ocupació”. La ciutat, assegura, ha d’aprofitant els seus potencials i la seva bona salut econòmica, perquè vinguin més empreses.

En la mateixa línia, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona subratllen que l’Ajuntament no ha sabut combatre l’atur a la ciutat. Per Ricard Gomà (ICV), “aquesta percepció de la ciutadania desmenteix radicalment aquests anuncis de la superació de la crisi, que diuen que ja estem en un moment de reactivació econòmica”. Jordi Portabella (ERC) reclama polítiques actives d’ocupació i que es desenvolupin encara més les tècniques d’afavoriment de l’emprenedoria.

Atesa la proximitat de les eleccions municipals, aquesta edició del baròmetre municipal no inclou preguntes sobre intenció de vot ni valoració dels líders polítics municipals. Els grups del consistori així ho van acordar en el seu moment, en aprovar-se el Pla d’Estudis Sociològics 2011-2015.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a