SARA JAURRIETA, regidora del PSC "Tots els recursos, absolutament tots, es destinen a fer promoció turística. Per tant, per nosaltres no és un balanç satisfactori." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "La negligent actuació de l'alcalde Trias ha fet que Barcelona deixés de cobrar 22 milions d'euros per l'impost turístic a Barcelona." JANET SANZ, regidora d'ICV-EUiA "El problema és que vostès mai han cregut en aquest impost, mai han cregut que aquest impost és un bon instrument per compensar els efectes que el turisme genera avui a la nostra ciutat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Han de fer arribar a la ciutadania que una part de l'impost es destina justament a paliar, a mitigar aquests inconvenients." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Que ens satisfà el 33% que ara tenim? No, en absolut. no ens satisfà. Estem negociant, estem treballant per poder tenir realment més autonomia per poder destinar el que ara mateix estem obligats a destinar."

Dels 74,7 milions d’euros que ha recaptat la taxa turística arreu de Catalunya des de finals de 2012, 36,7 milions procedien directament de Barcelona. Tot i això, a les mans del govern municipal n’han arribat 6,2 milions. El pastís es reparteix primer entre la Generalitat i l’Ajuntament i a la ciutat arriba el 33,8% dels ingressos, 12,4 milions. Després, el 50% s’ha invertit en accions de promoció del consorci Turisme de Barcelona i la resta, en projectes del consistori. Segons el balanç que s’ha presentat aquest dimecres a la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació, amb aquest impost s’han tirat endavant 58 projectes per un valor de 5.095.000 euros.

Des de l’oposició, tots els grups han retret a l’equip de govern que no s’hagin revertit aquests ingressos a compensar els efectes del turisme als barris on té més presència i que l’Ajuntament no gestioni la totalitat d’aquesta recaptació. Sara Jaurrieta (PSC) ha criticat que el consistori hagi seguit al peu de la lletra les directrius marcades per la Generalitat i que, finalment, tots els recursos s’hagin destinat a promocionar el turisme. Xavier Mulleras (PP) ha afegit que l’equip de Trias ha utilitzat els diners de la taxa turística “per tapar forats de la seva gestió municipal”. Janet Sanz (ICV-EUiA) ha sostingut que les xifres demostren que l’Ajuntament no “s’ha quadrat amb la Generalitat” per exigir que la totalitat de l’impost es quedi a la ciutat. Jordi Portabella (ERC+DCat+RCat) ha insistit que el govern municipal ha de fer veure a la ciutadania que la taxa turística serveix per mitigar els inconvenients de la pressió turística.

Des del govern, la tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha defensat que s’està negociant amb la Generalitat poder tenir més ingressos de la taxa i variar-ne el destí, ara marcat per llei.