L’Ajuntament de Barcelona limita l’obertura de noves residències d’estudiants a la ciutat per evitar-ne la concentració. Per això, ha elaborat un pla urbanístic que prohibeix construir-ne més en una gran àrea central. No se’n podran crear en terrenys reservats a equipaments, els únics on fins ara se’n podien obrir. La prohibició s’afegeix, així, a la que ja preveu el Pla hoteler (PEUAT) per a la resta de sòls. Sí que se’n podran crear de nous a la perifèria de la ciutat, però amb condicions.

En concret, les que estiguin permeses no podran superar les 350 places i tindran radis de densitat per evitar la saturació. Entre les que ja funcionen i les que estan previstes, Barcelona suma 79 residències d’estudiants, amb 13.000 places. Del total, 39 s’han aixecat en sòl d’equipament i són les que aporten més places (10.000). L’Ajuntament també elaborarà una ordenança perquè les noves residències en sòl d’equipament ofereixin preus assequibles.

El consistori ho regula després que se n’hagi detectat un augment, sobretot, al centre de la ciutat. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que en els últims anys s’ha detectat un increment del 25 % de noves residències d’estudiants en sòl d’equipaments i, per això, creu que “cal ordenar i també limitar la possibilitat del creixement d’aquestes residències”.

El mercat ha ocupat el sòl d’equipaments perquè és més barat i aporta més beneficis
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Més allotjaments dotacionals

El pla urbanístic nou, que en realitat és una modificació del Pla General Metropolità (MPGM), busca, en canvi, donar un impuls als allotjaments dotacionals, sobretot privats, per a joves, gent gran i persones vulnerables. Per això, del total de sòl privat destinat a equipaments, s’han reservat 10 hectàrees repartides de forma equilibrada per tota la ciutat, amb la previsió d’aconseguir uns 3.000 allotjaments d’habitatge nous.

La voluntat de l’Ajuntament és que les construccions apostin per la mixtura d’usos i que en la planta baixa hi hagi un equipament. Si no pot ser, caldrà reposar-lo en un altre terreny. Pel que fa als allotjaments d’habitatge públics, Barcelona en té ara 4.300. Amb el pla nou, s’ha eliminat el topall que fixava la normativa vigent perquè el consistori en pugui fer “tots els que siguin necessaris”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a