irene montero llei avortament regles doloroses

(ACN) El Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte de llei de l’avortament impulsat pel Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero. La norma inclou per primer cop les baixes per regles molt doloroses i incapacitants. Serà en forma d’incapacitat temporal sense límit i assumida per l’Estat des del primer dia. No serà necessari tenir dies previs de cotització com passa amb altres incapacitats. El text també elimina la necessitat de tenir permís patern per avortar a partir dels 16 anys i suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l’embaràs.

A més, les pastilles anticonceptives d’última generació seran finançades públicament i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. L’anterior Govern del PP va retirar el 2013 del catàleg cobert per l’Estat la gran majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes. També es promouran els mètodes d’anticoncepció masculina.

Baixa prèvia al part des de la setmana 39

El text també incorpora la baixa prèvia al part des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. La llei inclou una baixa incapacitant per avortament i la provisió d’assistència a les dones que s’hi sotmetin així com la garantia de la interrupció de l’embaràs a la sanitat pública amb èmfasi en la proximitat al domicili de les dones.

La norma reconeix l‘objecció de consciència dels professionals sanitaris que no vulguin practicar avortaments com a dret individual i ho regula com es fa a la llei de l’eutanàsia per garantir que sempre hi haurà personal disponible per fer aquesta mena d’intervenció. Qui se’n declari objector, serà d’aplicació tant a la pública com la privada.

Repartiment gratuït de tampons i compreses

Un altre element que preveu l’avantprojecte de llei és el repartiment gratuït a instituts, presons, centres cívics o organismes públics de productes de salut menstrual com tampons, compreses o copes menstruals per aturar la pobresa menstrual. Els centres educatius, de salut o penitenciaris repartiran gratuïtament mètodes barrera d’anticonceptius vinculats a campanyes d’educació sexual.

A més, reconeix la gestació amb ventres de lloguer com una forma de violència contra les dones. El text també posa èmfasi en la formació en educació sexual i menstrual que serà integral i donarà protagonisme al consentiment i les relacions fomentades en el bon tracte.

La norma encara trigarà mesos a entrar en vigor, ja que el text haurà de passar un segon cop pel Consell de Ministres abans de ser enviat al Congrés perquè passi el tràmit parlamentari que dugui la seva aplicació.

No s’inclou la rebaixa de l’IVA

Finalment, el text no recull una mesura que estava prevista a l’esborrany de la norma com és la rebaixa de l’IVA de productes d’higiene femenina per l’oposició del Ministeri d’Hisenda. Actualment és del 10 %. Tanmateix, la ministra d’Igualtat Irene Montero ha explicat que espera que s’abaixi aquesta legislatura, ja que Hisenda s’ha obert a abordar-ho de cara als pressupostos generals de l’any que ve.