A les platges de Barcelona hi falta sorra i és un problema ja “cronificat”, ha dit el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en el balanç anual de platges que —tot i haver mantingut algunes mesures preventives per la covid-19— han recuperat l’afluència de persones dels anys prepandèmia, amb 3,8 milions d’usuaris. En el balanç també hi destaca la prova pilot de les platges sense fum, que ha obtingut una valoració més que positiva per part dels banyistes, amb més d’un vuit, i el servei de bany assistit que ha crescut en usuaris.

Algunes de les conseqüències d’aquesta manca de sorra al front marítim barceloní és que enguany s’ha hagut de moure una guingueta i pujar-la al passeig, i una altra no s’ha pogut reubicar i, per tant, s’ha perdut. A més, una zona a la platja de la Mar Bella molts dies de l’any resta tancada. Badia assegura que Barcelona necessita més sorra per poder solucionar aquests problemes i per poder fer el manteniment d’alguns espigons, com més aviat millor.

Hem pogut constatar amb totes les administracions que Barcelona necessita sorra. Ara s’ha de concretar el calendari perquè són obres molt costoses i molt complexes.
Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Els fumadors marxen a altres platges

La prova pilot de les platges sense fum s’ha fet a quatre platges: la de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella, i si bé ha permès reduir el nombre de fumadors a la sorra i de burilles de cigarreta, les dades mostren que els fumadors han optat per anar a altres platges on sí se’ls permetia fumar. El percentatge de fumadors a les platges sense fum respecte del període anterior al decret ha decaigut gairebé un punt, mentre que a la resta de platges ha augmentat fins a un 9,9 %, més de set punts. Tot plegat observant la conducta de 7.204 persones. Segons Badia, en termes generals, els banyistes han respectat la norma, tot i que “cada vegada hi haurà més coneixement”.

Part de l’èxit del compliment d’aquesta iniciativa ha estat pel desplegament d’informadors, un total de 48, que també han recordat les mesures sanitàries, a banda de la informació de servei i aspectes ambientals de les platges. S’ha informat 214.899 persones.

Augmenten els serveis de bany assistit

El servei de bany assistit ha passat de fer uns 15.000 acompanyaments a fer-ne un total de 22.249 durant la darrera temporada, i la valoració global del servei per part dels usuaris ha estat “excel·lent“. Un 15 % dels acompanyaments s’han fet al punt del Fòrum, un 62 % a la Nova Icària i un 23 % a la platja de Sant Miquel.

14.121 gossos a la platja de Llevant

Tot i haver-se mantingut les restriccions d’aforament a la platja per a gossos de Llevant, en total hi han passat 14.121 gossos durant l’estiu, la major afluència ha estat els mesos de juliol i agost. El 70 % són de Barcelona i el 30 % de fora.

Creix el volum de residus recollits

Aquest any s’han recollit un total de 23,64 m3 de residus a l’aigua, un 37 % dels quals eren plàstics, un 31 % eren fusta natural i el 32 % restant han estat altres residus com tovalloletes, draps o productes d’higiene personal.

Voluntari del ceGUB durant la 13a Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona a la platja de la Mar Bella amb residus extrets de l'espigó.
Voluntari del ceGUB durant la 13a Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona a la platja de la Mar Bella amb residus extrets de l’espigó.
Voluntari del ceGUB durant la 13a Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona a la platja de la Mar Bella amb residus extrets de l’espigó.
Comparteix a: