Barcelona ha estrenat aquest dilluns la nova seu del Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). L’equipament és al número 173 del carrer de Tarragona, a Hostafrancs, i reagrupa en un sol edifici els diferents punts d’atenció que fins ara estaven dispersos per la ciutat. Aquest trasllat i l’agrupació dels serveis i els professionals, una norantena, en un sol edifici permetran, segons fonts municipals, millorar els circuits d’atenció a les persones arribades a la ciutat amb unes instal·lacions modernes amb espais infantils i de lactància.

L’alcalde, Jaume Collboni, en la visita a l’equipament, ha dit que aquest nou espai “demostra que Barcelona és una ciutat oberta i diversa i que atén i acompanya totes les persones en procés d’acollida”. A més, l’alcalde ha remarcat que “és a les ciutats on es troben els reptes, els problemes i les oportunitats que genera un món en permanent transformació”, i ha destacat que Barcelona reafirma el seu compromís en la defensa de drets de les persones nouvingudes.

Incorporació de nous serveis

Una de les novetats d’aquest trasllat és que el SOAPI, el Servei de Primera Acollida, s’incorpora a l’estructura del SAIER. Aquest servei, que actualment s’ofereix als 10 districtes de la ciutat, consisteix en sessions informatives sobre qüestions generals relacionades amb l’organització territorial, recursos bàsics i tràmits relacionats, drets i deures, aprenentatge d’idiomes, etc.

A banda, ofereix mòduls de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic, necessaris per obtenir el certificat de primera acollida. També s’està treballant per aprofundir en l’acollida en matèria d’habitatge i la mentoria social amb l’acompanyament d’entitats expertes, així com impulsar a projectes que generin vincle comunitari.

Una reforma de gairebé cinc milions d’euros

La reforma integral de l’edifici ha costat 4,9 milions d’euros, i ha estat dissenyada per l’equip d’arquitectes Flexoarquitectura. S’ha prioritzat una organització lògica i funcional dels espais, diferenciant aquells que són d’accés al públic per atenció, i aquells que són de treball intern dels professionals, i s’han dissenyat els espais perquè fossin el màxim diàfans i oberts possibles.

noves instal·lacions SAIER

D’aquesta manera s’ha creat una escala central i oberta, que permet la comunicació fàcil i ràpida entre les plantes baixa, soterrani i entresolat, on s’ubiquen les sales d’atenció als usuaris.

Procedència i perfil dels usuaris

El SAIER va atendre el 2023 un total de 19.509 persones, amb 6.065 sol·licitants d’asil procedents de 134 nacionalitats i amb 26 idiomes, que van requerir 3.585 serveis de traducció. Entre les demandes principals, el servei ha gestionat peticions d’alimentació, atenció social urgent, permisos de treball i regularitzacions, així com formació, suport psicològic, denegacions i cites d’asil.

Pel que fa al perfil de les persones ateses, el primer semestre de l’any, destaca l’arribada de persones provinents de les illes Canàries, Ucraïna i Palestina a causa dels fluxos migratoris i els conflictes bèl·lics actuals. S’ha detectat un increment significatiu de persones del Senegal, Algèria i el Marroc, però també es veu representat pel que fa al gènere, amb una pujada de dos punts percentuals dels homes atesos al servei, ja que són ells qui més inicien aquest tipus de trajecte migratori per arribar a Espanya.