neteja platges revetlla Sant Joan

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat al ple municipal d’octubre demanar al Congrés dels Diputats que canviï la llei estatal de residus. L’objectiu, tal com ha proposat ERC, és que els turistes assumeixin una part del cost de la recollida de residus a la ciutat, a través del recàrrec municipal de la taxa turística. La proposta ha rebut el suport del govern del PSC, de BComú i de Vox. Junts i el PP hi han votat en contra. El punt s’ha aprovat al ple poca estona després que comuns i republicans hagin avalat la proposta d’ordenances fiscals per al 2025, que preveu encarir entre 5 i 10 € anuals la taxa de recollida de residus als barcelonins.

Elisenda Alamany (ERC) ha defensat que cal garantir que els barcelonins paguin només pel que els toqui i el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, li ha respost que el govern es compromet a elaborar un informe per determinar quin cost té per a la butxaca de Barcelona el cost de la gestió dels residus del turisme. Guille López (BComú) ha dit: “És imprescindible corresponsabilitzar qui embruta”. I Gonzalo de Oro (Vox), tot i acusar ERC de fer una “proposta que fa olor de turismofòbia“, també hi ha votat a favor.

Francina Vila (Junts) també ha carregat contra la proposta d’ERC per ser “turismofòbica” i ha acusat la republicana Alamany de ser “totalment incoherent” per defensar aquesta proposta poc després d’haver avalat les ordenances fiscals de Collboni. Àngels Esteller (PP) ha qüestionat: “Com podran identificar els residus dels turistes? Posaran papereres expressament per a visitants?”.