Parc Güell Sant Jordi 2023

El Consell d’Administració de l’empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals (BSM) ha aprovat aquest dimecres a la tarda apujar substancialment el preu de les entrades del Park Güell, el segon monument més visitat de la ciutat. Concretament passarà de 10 a 18 €. Després d’aquest primer tràmit, queda pendent de l’aprovació de la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona.

L’increment pretén equiparar les tarifes d’entrada d’aquest recinte monumental a la d’altres equipaments similars a la resta del continent europeu, que tenen uns preus un 50 % superiors. També s’acosta als preus d’altres obres d’Antoni Gaudí, com la Sagrada Família, que costa 26 €, o la Pedrera, (28 €). La darrera revisió tarifària d’aquest espai es va produir el 2018.

BComú demanava doblar-ne el preu

Aquest increment arriba després que BComú reclamés al govern municipal doblar el preu de les entrades del Park Güell com una de les condicions per aprovar les ordenances fiscals. Finalment, l’acord entre BComú i el PSC preveu un increment del 80 % en els preus. Els comuns destaquen també que s’ha negociat un increment en els dies que els barcelonins podran visitar gratuïtament aquest espai.

La futura líder dels comuns a l’Ajuntament, Janet Sanz, ha afirmat que celebren “aquesta victòria contra la deriva elitista de Collboni”.

Un increment només per a turistes

L’increment del preu afectarà majoritàriament els turistes, ja que es mantindrà la gratuïtat per al veïnat, les escoles de l’entorn, els nens de fins a set anys, els usuaris de la T-Rosa i les persones registrades al programa Gaudir+BCN.

L’any 2023 van visitar el Park Güell 4,4 milions de visitants, un 6 % més que l’any anterior. A més, des del juliol de 2024, els turistes només hi poden accedir si compren les entrades en línia, una mesura que es va prendre per afavorir les visites programades, generar un accés esglaonat i fluid al parc i evitar, així, desplaçaments innecessaris. De retruc, la mesura també persegueix reduir la saturació dels autobusos que accedeixen a la zona. El consistori també ha fet desaparèixer el recorregut de la línia 116, un bus de barri, de Google Maps, després de les queixes de veïns que s’omplia de turistes.