L’habitatge públic insuficient, els desnonaments i l’escalada sense fi del preu del lloguer són alguns dels factors que allarguen l’estada de famílies sense recursos en pensions o espais similars. Barcelona allotja en hostals cada mes de mitjana 2.331 persones que no tenen llar. Una xifra que no ha parat de créixer des del 2018, quan n’eren 1.047 al mes. L’Ajuntament hi inverteix més de 60.000 euros al dia i, alhora, reconeix que no és, ni de bon tros, un allotjament adient.
“No és un habitatge. Està pensat per una situació d’emergència (com la pèrdua del sostre per un incendi o un desnonament) i per pocs dies. Però en no tenir cap sortida és l’únic recurs que malauradament tenen moltes famílies”, assegura Laura Pérez, tinenta d’alcaldia de Drets Socials. El consistori lamenta que les pensions disparen la despesa pública —22 milions d’euros l’any 2021— i insisteix que cal més prevenció perquè ningú no perdi la llar. Per això, demana més compromís a l’Estat i la Generalitat.
Al govern de Pedro Sánchez, Barcelona li reclama, per exemple, que impulsi d’una vegada la regulació de preus i que obligui els grans tenidors d’habitatge a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables abans de desnonar-les. A l’executiu català li exigeix incrementar els ajuts per pagar el lloguer, augmentar el pressupost per a la compra i construcció d’habitatges públics a Barcelona i altres poblacions i desplegar la llei de sensellarisme a tot Catalunya.
L’Ajuntament treu a concurs un nou contracte d’allotjaments temporals
Mentrestant, però, l’Ajuntament busca una nova empresa que gestioni els allotjaments temporals i alhora millorar-ne les condicions. Ha tret a concurs un nou contracte que, entre altres coses, pretén evitar les queixes freqüents d’algunes famílies per insalubritat o brutícia. Amb aquest nou contracte de dos anys —prorrogables a dos més— el consistori preveu, per exemple, incorporar més apartaments turístics o residències com a alternativa a les pensions.
També planteja serveis complementaris, com dret a cuina o a sala d’estudi, i la incorporació d’un equip de treballadors socials perquè acompanyin els qui s’hi allotgin. La despesa anual serà de 20,5 milions d’euros i es preveu que el contracte estigui ja adjudicat entre els mesos d’abril i maig.
Amal, inquilina dels APROP de Glòries: “Estic molt feliç”
Entre els qui han passat mesos en una pensió hi ha l’Amal Chafik, mare d’un nen petit que té hidrocefàlia. Va marxar del Marroc fa uns cinc anys i durant tot aquest temps a Barcelona no havia tingut mai un pis propi. Primer van viure en un hostal i, més tard, en un pis compartit amb cinc famílies més. No ho recorda com una bona experiència, però aquest dilluns ja ho ha deixat enrere. Explica amb felicitat que ha entrat a un habitatge dels allotjaments provisionals APROP de les Glòries.