L’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit captar 22 pisos turístics per destinar-los a habitatge social. Els primers contractes arriben quatre mesos després de fer una crida al sector, que disposa de 9.000 pisos turístics amb llicència a la ciutat. Els 22 pisos captats són de cinc propietaris diferents, dos dels quals han aportat blocs sencers. L’Ajuntament en pagarà una mitjana de 1.400 € per habitatge cada mes (inclou lloguer, subministraments i serveis).

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha dit que la xifra captada “és insuficient” però “és el primer pas per inspirar altres operadors amb una proposta guanyadora que ajuda a sostenir l’activitat”. Els 22 pisos turístics serviran per allotjar-hi 80 persones que estaven en pensions esperant un pis de la Mesa d’Emergència (on hi ha més de 500 famílies en espera).

“Un preu ajustat per sota de mercat”

L’Ajuntament ha signat contractes de lloguer amb els propietaris, que rebran rendes d’entre 700 i 1.200 € al mes, en funció de les característiques i el temps que deixin el pis. A aquesta quantitat cal sumar-hi els costos de subministraments i de serveis, que eleven el preu mitjà en els 1.400 € mensuals. La majoria dels pisos turístics (18) se cediran per 12 mesos; tres, per 36 mesos, i un, per dos anys. El gerent de l’IMHAB, Gerard Capó, considera que el preu és “ajustat per sota de mercat”.

Un dels blocs sencers és al barri del Camp de l’Arpa del Clot, amb 10 apartaments. L’altre bloc és al Poble-sec, amb sis habitatges, una finca que va ser víctima d’una ocupació conflictiva. Els altres pisos (sis) es troben repartits en diversos blocs als barris del Clot, la Vila de Gràcia, la Salut, la Sagrada Família i Hostafrancs.

Apartur demana temps per sumar propietaris

La patronal dels pisos turístics, Apartur, ha expressat a través d’un comunicat la satisfacció perquè els 22 pisos es destinin a descongestionar la mesa d’emergència. A més, referma “el compromís amb l’Ajuntament perquè els 22 pisos es converteixin en molts més”, tot i que demana temps per aconseguir-ho.

Segons Apartur “és un gran repte mantenir els 5.000 llocs de treball directes i els milers d’indirectes” del sector dels apartaments turístics. En paral·lel, la patronal també proposa que altres municipis metropolitans segueixin l’estela de Barcelona per poder mobilitzar els habitatges turístics que estan buits arran de la pandèmia.

L’oposició troba ridícula la xifra de pisos captats

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha criticat el preu que l’Ajuntament pagarà pels pisos turístics “a canvi de cap contraprestació”. “S’està protegint una activitat en lloc de transformar-la”, ha afirmat Coronas, que creu que captar només 22 pisos és decebedor. Des de JxC, Jordi Martí ha qualificat d’“insignificant i ridícul” el número d’habitatges aconseguits i ha demanat “activar la negociació” amb els operadors per captar-ne més.

La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, ha aplaudit la col·laboració publicoprivada i ha evitat polemitzar amb el preu dels pisos. Sí que ha apuntat que haver de llogar apartaments turístics és el resultat que “en cinc anys Colau no ha fet habitatge social suficient”.