12.47.30 El president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, saluden el públic, minuts abans de l’inici de la diada castellera de colles locals.

12.47.33 El president del Grup Municipal d’Esquerra, Alfred Bosch, i el regidor d’ERC, Jordi Coronas, despleguen una bandera estelada al balcó. La plaça de Sant Jaume aplaudeix i crida.

12.47.40 El president del Grup Municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, i la regidora popular Àngels Esteller denuncien la situació i transmeten la queixa a l’alcaldessa, Ada Colau.

12.47.45 Colau parla amb Bosch i l’adverteix que la Mercè és “la festa major de tothom”, però Bosch continua lligant la bandera en una de les columnes del balcó del consistori.

12.48.00 Els regidors del Partit Popular s’hi mostren molestos i Esteller decideix anar a buscar una bandera espanyola a l’interior de l’Ajuntament. Mentrestant, l’estelada es manté desplegada.

12.48.05 Colau continua parlant amb Bosch per intentar convèncer-lo perquè retiri la bandera independentista però el president del Grup Municipal d’Esquerra fa cas omís dels avisos i alça el puny en senyal de victòria.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, escolta en silenci mentre el regidor d’Esquerra Republicana, Juanjo Puigcorbé, mostra una rialla franca. El president de la Generalitat, Artur Mas, somriu a l’esquerra de la imatge.

12.48.50 Un minut després d’haver desplegat la bandera independentista, Àngels Esteller apareix amb la bandera espanyola, plegada, i l’entrega al líder del Partit Popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz.

12.48.55 Ada Colau i Alfred Bosch continuen conversant i, en veure els regidors del PP amb la bandera espanyola, l’alcaldessa mira el líder d’Esquerra amb un senyal d’advertència de les conseqüències dels seus fets.

12.48.58 Fernández Díaz i Esteller intenten penjar la bandera espanyola. Xiulets a la plaça. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, agafa el llenç fort amb la mà per impedir-ho, mentre Bosch aixeca les mans de cara a la plaça intentant enviar un senyal de tranquil·litat.

12.49.09 Davant de la dificultat de desplegar-la, Esteller i Fernández Díaz estiren des dels extrems durant uns segons, fins que Pisarello cedeix i la deixa anar. El tercer regidor del Partit Popular a l’Ajuntament, Xavier Mulleras, intenta col·laborar des de darrere i estira una mà.

S’ho mira de prop, el regidor d’Esquerra, Juanjo Puigcorbé. Darrere de tot, un militant de Nuevas Generaciones del Partit Popular, que és qui hauria lliurat la bandera espanyola als regidors, aplaudeix l’escena amb una rialla. El regidor de CiU, Jordi Martí, contempla la situació amb un posat seriós.

12.49.12 La bandera espanyola es desplega al balcó de l’Ajuntament i llueix a la façana juntament amb l’estelada.

12.49.25 Pisarello parla amb els regidors del PP i els convenç per recollir la bandera, mentre Esteller continua forcejant per desplegar-la.

12.49.30 El president de la Generalitat, Artur Mas, es dirigeix a Esteller, i intenta calmar-la: “Tranquil·la senyora, tranquil·la”, li diu Mas.

12.49.33 La bandera espanyola es treu del balcó. Els regidors la pleguen la bandera mentre Esteller i Mas intercanvien uns paraules. Es retira també l’estelada.

12.49.45 La plaça crida “independència”.

12.50.00 Colau s’apropa fins on està situat Bosch i tots dos intercanvien unes paraules.

12.50.30 Els regidors de l’Ajuntament tornen a centrar l’atenció cap a la plaça de Sant Jaume, on està a punt per començar la diada castellera de colles locals.