LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH, arquebisbe de Barcelona "La festa de la Mare de Déu de la Mercè realitza en la nostra cituat de Barcelona la connexió del que és religiós amb el que és ciutadà. La presència de les autoritats i de la ciutadania en aquesta celebració religiosa posa en relleu una doble convicció, que s'està assistint a un acte que pertany a la religió, però també que pertany a la cultura de la ciutat, a la història d'aquesta ciutat".

En la seva homilia també ha fet referència a les eleccions del 27-S i ha reafirmat que “no correspon a l’Eslgésia proposar una opció concreta”. També ha tingut unes paraules de solidaritat amb els refugiats i ha demanat “una actitud d’acolliment per part de tots”.

La celebració ha començat a les 10:30h i ha estat marcada per l’absència de l’alcaldessa i dels membres del govern municipal, que van decidir excloure la missa del programa insitucional pel caràcter aconfessional de l’Ajuntament. Qui sí ha assistit és el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha entrat a la basílica enmig dels aplaudiments de molts dels assistents. Mas ha ocupat un lloc al costat de Núria de Gispert i a tocar dels representants de l’Exèrcit. A l’acte també han assistit membres de Convergència i Unió, el Partit Popular, Esquerra Republicana, el PSC i Ciutadans.