En aquest solar de la Zona Franca s'han de construir els dos equipaments penitenciaris que han de permetre el trasllat de la presó Model. Un d'aquests centres, el de règim obert, l'ha de fer l'Ajuntament, que després en cobrarà el lloguer a la Generalitat. Així es va acordar en el protocol que les dues administracions van signar l'octubre de l'any passat. El document, però, va tenir el rebuig de la majoria de l'oposició al mandat anterior i per això el nou govern creu que no és vàlid. El principal punt de discrepància és que l'Ajuntament hagi d'assumir una competència que no li pertoca: la construcció de presons. El govern vol renegociar el protocol amb el nou executiu després del 27-S per, si pot ser, estalviar-se el cost aproximat de 30 milions d'euros de fer una nova presó. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "No ens agrada el protocol que hi ha fins ara, perquè creiem que l'Ajuntament de Barcelona no pot fer d'avalador financer constant de la Generalitat. Ja els ho dic, la clau aquí és: paguem o no paguem?." El consistori espera tenir un nou acord en els propers quatre mesos i reclama ja d'entrada a la Generalitat que NO posi d'excusa els problemes financers. Una negociació que preocupa els veïns. "Si el consistori anterior va arribar en un acord amb la Generalitat i feien una nova Model a la Zona Franca, em semblaria fatal, a mi i a tots els veïns, que ara la senyora Colau això ens ho canviés." "Ens han proposat que farien hotels, que farien llars d'infants, que farien residències d'avis, que farien de tot, i no han complert mai. Per tant, no hi tinc cap esperança." Caldrà veure si la negociació d'un nou acord torna a endarrerir el tan promès trasllat de la Model.

El conveni preveia  que l’Ajuntament financés un dels dos centres penitenciaris que s’han de construir a la Zona Franca, el de règim obert, que costaria entorn de 30 milions d’euros. Però el govern municipal argumenta que la construcció de centres penitenciaris no és competència del consistori. A la Comissió d’Urbanisme d’aquesta setmana, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que es vol aconseguir “un acord millor”. “No ens agrada el protocol perquè la ciutat no pot fer d’avalador financer constant de la Generalitat”, ha sentenciat Sanz, que ha afegit que la clau de la nova negociació girarà entorn si el consistori vol pagar la nova presó o no.

A la Comissió, la tinenta d’alcalde va recordar que en el mandat anterior, PSC, PP i ICV-EUiA ja van expressar el rebuig majoritari de l’oposició al protocol signat entre l’exalcalde Xavier Trias i el president Artur Mas. “Entenem que no és un protocol vàlid”, ha dit Sanz, que ha explicat que al juliol hi va haver una reunió amb la Generalitat en què el govern municipal va expressar “discrepàncies” amb l’acord pactat. Amb l’abstenció de la CUP, la Comissió va aprovar per majoria un proposició del PP que insta el govern a presentar en quatre mesos els terminis per traslladar la Model. Sanz va dir que espera que aquest temps sigui suficient per negociar “una proposta diferent” amb el nou govern que surti del 27-S.