(ACN) L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han coincidit aquest dissabte que la prefectura de la Policia Nacional a via Laietana hauria de convertir-se en un espai de memòria, però han discrepat sobre si també s’hauria de convertir en la seu del Memorial Democràtic, tal com suggereix el Departament de Justícia.

El regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, considera que un espai de memòria i el Memorial Democràtic “no hi caben” i que caldrà un acord entre Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Govern espanyol.

De la mateixa manera que comptabilitzar-ho amb la Policia Nacional és un insult, fer-ho amb el Memorial Democràtic… En tinc dubtes. Ho hauríem de veure […]. Ens equivocaríem que hi hagi oficines, el que hem de proposar és un equipament 100 % de memòria
Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

Joaquim Colominas, en nom del Departament de Justícia, ha replicat Rabassa que el fet que la comissaria pogués acollir la seu de l’entitat no vol dir que sigui on hi hauria d’haver-hi físicament les oficines, però sí “l’únic” o almenys “espai més important” per a exposicions, sala d’actes, conferències i activitats relacionades amb la memòria democràtica.

Rabassa ha reiterat que la comissaria de via Laietana ha de ser un “equipament de memòria” i de reconeixement a les persones represaliades pel franquisme. “Ha de ser un equipament transparent, tot el contrari del que ha estat històricament. Ha estat un lloc de terror, i això s’ha de revertir.”

Tot plegat ho han expressat en la Jornada ‘Impunitats. Via Laietana: impunitats o memòria’ organitzada per l’Ateneu de Memòria Popular a la seu de CCOO. Colominas hi ha participat com a representant del Departament de Justícia en substitució del secretari general de Justícia, Quim Claveguera.

En l’acte hi havia anunciada l’assistència d’un representant del Govern espanyol, que ha declinat la invitació per motiu d’agenda. Colominas ha criticat aquesta absència i considera que el Govern espanyol tenia “una gran oportunitat per desmarcar-se per males pràctiques d’un passat franquista”. “No sabem si no vol o no pot. Si no vol seria greu, si no pot seria pitjor.”