L’Ajuntament de Barcelona estudia adquirir l’edifici ubicat al carrer de Ginebra, número 4, al barri de la Barceloneta, per dedicar-la a futurs equipaments del barri. Així ho va assegurar el regidor del districte, Albert Batlle, a l’Associació de Veïns de la Barceloneta quan la presidenta de l’entitat, Carmen Piera, va preguntar a l’audiència pública d’aquest mes de novembre sobre el futur de la finca, conegut popularment com l’edifici de les Dames.

La resposta del regidor va satisfer i alhora sorprendre la representant veïnal, qui assegura que “fins ara cap regidor de Ciutat Vella ens havia respost què en pensaven fer d’aquest immoble tot i la nostra insistència durant anys”. Batlle va explicar que el districte coneix l’immoble, l’ha visitat i el té en estudi per a futurs usos: “Haurem de parlar amb la propietat per veure en quines condicions es pot arribar a un acord“.

Finca en desús durant dues dècades

L’edifici de les Dames està ubicada entre els carrers de Ginebra, carrer del Mar i Rector Bruguera, fa dues dècades que està en desús. Els veïns fa anys que denuncien el mal estat de conservació que, asseguren, “pot provocar accidents i danys a les persones que hi passen per la zona, ja que les finestres són de fusta i algunes estan trencades. Quan hi ha ventada, els veïns de la zona pateixen per possibles despreniments”. Hi veuen un bon emplaçament per fer-hi pisos tutelats per a gent gran i un centre de dia, ja que la residència Bertran i Oriola està a l’altra vorera del carrer.

Un edifici amb història

Fins a mitjans del segle passat va acollir el centre escolar Hogar de Maria Niña, tot i que es coneixia popularment com l’edifici de les Dames. Qui finançava i gestionava el centre escolar amb caràcter benèfic era la Junta de Dames. El 1967 la Junta de Dames passa la gestió i la subvenció a la Congregación Mariana de Exalumnas de las Esclavas del Sagrado Corazón. Aquesta nova gestora fa aixecar un edifici amb 250 places escolars amb un grup de mestres amb aires pedagògics. Després d’anys de desavinences entre l’equip gestor i l’equip educatiu, la gestió va acabar passant a l’administració pública i hi van poder estudiar també nois.

Als anys 80, quan va acabar l’ús educatiu, es va utilitzar com a centre cívic i també com a escola d’adults. Des del 2003 està en desús, fet que ha propiciat el deteriorament de l’immoble, així com a successives ocupacions.

La deixadesa de l’immoble s’ha saldat en múltiples ocupacions i el deteriorament de l’estructura de l’edifici.