L’Ajuntament de Barcelona ja havia explicat fa uns dies que tenia previst regular les macrocuines a la ciutat i ja hi ha posat fil a l’agulla. Aquest divendres, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha anunciat que mentre es plantegen com ha de ser aquesta regulació suspendrà l’adjudicació de llicències d’activitat per a aquests negocis, que ara operen com a establiments de plats preparats amb obrador i cuines industrials sense degustació.
La posada en marxa de diferents macrocuines a la ciutat en els últims mesos ha generat el rebuig veïnal i l’Ajuntament ha defensat que “calia una resposta amb contundència i rapidesa“. A partir d’ara, s’estudiarà una regulació que marqui quantes cuines hi pot haver en un mateix espai i quines característiques han de tenir. Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Economia, ha defensat que Barcelona està oberta als nous models de negoci, però que cal regular-ho perquè deixar que s’instal·lin sense normes seria “donar el toc final” a molts bars i restaurants.
Les cuines fantasma, també conegudes com a macrocuines o “dark kitchens”, són locals on s’instal·len entre 20 i 50 cuines de diferents marques comercials que fan menjar només per repartir a domicili, un negoci a l’alça durant la pandèmia.
Les cuines de les Corts i Sant Martí no obriran
Sanz ha aclarit que les cuines fantasma que han generat polèmica als districtes de les Corts i de Sant Martí s’inclouen en aquesta suspensió. En el cas de les Corts, en què les obres estan aturades, no podran seguir fins que s’aixequi la suspensió. A Sant Martí, en canvi, les obres ja tenen llicència i, per tant, podran seguir, però un cop acabades no se’ls donarà la llicència d’activitat. L’Ajuntament també està estudiant el cas de la macrocuina que va obrir fa uns dies a la travessera de Gràcia.
La restauració veu amb bons ulls la mesura
El Gremi de Restauració de Barcelona ha reaccionat favorablement a l’anunci, ja que considera que es tracta d’un sector emergent que “requereix d’una reflexió serena pel que fa als criteris d’implantació en trama urbana”, ha explicat el director del Gremi, Roger Pallarols. De fet, Pallarols destaca que les cuines fantasma també poden servir per reforçar la restauració, però cal fer-ho amb criteris d’igualtat d’oportunitats i en equilibri amb la ciutat.