L’Ajuntament de Barcelona nega que en els darrers mesos s’estiguin vulnerant els drets de les persones sense llar, tal com ha denunciat Arrels Fundació les darrers hores. La comissionada de Convivència, Montserrat Surroca , ha respòs d’aquesta manera a les acusacions de l’entitat, que assegurava el contrari. Surroca ha dit que “l’objectiu de tots els serveis de l’Ajuntament és, precisament, vetllar i tenir la màxima cura per a totes les persones que estan a l’espai públic, especialment les més vulnerables”. Surroca ha afirmat que “a Barcelona no se sanciona ningú pel fet de dormir al carrer”.

El Pla endreça no té “res a veure amb les situacions de les persones vulnerables”

Surroca també ha negat que arran de la implementació del Pla endreça, els serveis de neteja ruixin amb aigua les persones sense llar o que la Guàrdia Urbana els tregui les pertinences, tal com assegurava Arrels. “L’actuació dels serveis municipals és sempre pulcra i escrupolosa amb les persones que estan patint situacions de vulnerabilitat” i ha recordat, també, que la Guàrdia Urbana té formació específica per tractar aquestes casos, des de fa molts anys. “El Pla endreça no té res a veure amb la complexitat de cadascuna de les persones que pateixen situacions de vulnerabilitat. Em sorprèn que es barregin aquestes coses”, ha afirmat.

Reunió amb el síndic

Arrels va fer arribar una instància en què explicava aquesta situació al síndic de greuges de Barcelona, que ha manifestat “preocupació per si la recerca de l’excel·lència en l’espai públic que cerca el Pla endreça, posant el focus en la neteja i l’ordre, pot tenir un impacte negatiu per a les persones sense llar“. El síndic constata també “que s’està intensificant l’actuació policial sobre les persones que viuen al carrer, sobretot les que pernocten a l’espai públic”. Les resolucions s’han fet arribar a l’Ajuntament i dimarts vinent, la Sindicatura es reunirà amb la comissionada d’Acció Social i la comissionada de Convivència del consistori.