L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat aquest dimarts que no hi ha marxa enrere i que els antics ocellaires de la Rambla hauran de marxar del passeig. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Laia Bonet ha afirmat que la sentència és molt clara i espera que el conflicte es resolgui amb l’entrega de les claus. “Mercats va anunciar que el termini acabava aquest dimecres i esperem que es compleixi”. I ha afegit: “En cas que això no passi, es definirà l’estratègia a seguir”.

Els afectats, però, no tenen intenció d’entregar les claus, perquè diuen que no hi ha cap resolució judicial. El portaveu dels comerciants, Xavier Cuenca, afirma: “Aquí hi ha gent que fa 40 anys que hi treballa i no pots dir-los que marxin d’un dia a l’altre. No sé com mirar-los a la cara”. En un comunicat, han exigit la dimissió de Màxim López Manresa, gerent de l’Institut Municipal de Mercats, de qui asseguren que els ha negat el diàleg sistemàticament. També afirmen que el denunciaran per prevaricació ja que molts paradistes de Mercats de Barcelona tenen les llicències caducades i no ha actuat contra ells.

Un conflicte que ve de lluny

El conflicte entre l’Ajuntament i els antics ocellaires fa anys que s’arrossega. Van deixar de vendre animals el 2009 per complir la llei i es van reconvertir en parades de gelats, dolços, records i productes amb Denominació d’Origen. A partir d’aquell moment, la continuïtat d’aquests negocis es va posar en dubte. El model no va agradar a Amics de la Rambla i el govern municipal, aleshores encapçalat per Jordi Hereu, va reconèixer que la reconversió no s’havia enfocat “adequadament”, però que la prioritat era “treballar perquè la Rambla guanyés dignitat i espai”.

Anys més tard, el pla especial d’ordenació de la Rambla aprovat pel govern de Xavier Trias va preveure desaparició de les parades i, finalment, va ser el govern Colau qui va anunciar-ne el desnonament el 2021. Des d’aleshores els antics ocellaires no s’han quedat de braços plegats i han presentat diversos recursos judicials.