L’Ajuntament de Barcelona té detectats 500 pisos turístics il·legals que s’anuncien a diferents plataformes i la immensa majoria, 390, ho fan a Airbnb. Es tracta d’una xifra superior a la de fa un mes, quan se’n tenien detectats 380. El consistori s’ha marcat com a objectiu “que aquesta xifra arribi a 0” i, per això, demana una normativa europea que ajudi a lluitar contra el frau. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha reclamat que “s’acabi la barra lliure i la desregulació europea”.

Per això, Barcelona ha signat una carta juntament amb una vintena de ciutats europees per reclamar a la Comissió Europea que prengui mesures legislatives a curt termini. La missiva l’han signada ciutats com Amsterdam, Berlín, Bolonya, Brussel·les, París o Munic. L’organisme havia d’anunciar una proposta aquest mes de juny, però l’ha ajornada fins al desembre.

Més de 50.000 anuncis analitzats

El consistori va engegar l’any 2016 un pla de xoc per lluitar contra aquesta activitat turística il·legal. Des d’aleshores s’han analitzat 51.000 anuncis i s’han obert 17.500 expedients disciplinaris. D’aquests, un total de 8.100 han acabat amb sancions. Les multes poden ser d’entre 3.000 i 60.000 euros.

Tornen els llits al carrer per la campanya contra el lloguer turístic il·legal

Per lluitar contra els pisos turístics il·legals, l’Ajuntament ha reactivat la campanya que ja va fer el 2017 i el 2018. Per això ha aparegut un llit al bell mig de la plaça de la Catedral i a la plaça del Mar de la Barceloneta. S’adreça als turistes i els demana que abans de llogar un llit, comprovin que és legal.

Aquestes instal·lacions estaran al carrer fins a l’11 d’agost i vol interpel·lar també els barcelonins per entendre que només un allotjament legal dona totes les garanties i contribueix a la lluita contra la massificació turística. A través del web www.fairtourism.barcelona també es pot comunicar si es detecta algun pis il·legal.