L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat la reactivació del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, després que la ciutat hagi recuperat l’activitat turística d’abans de la covid. El consistori destinarà un equip de més de 70 persones a aquesta tasca inspectora i sancionadora, entre les quals hi haurà 25 visualitzadors de carrer. “Amb la recuperació del turisme després de la pandèmia, no volem que aquesta activitat torni a la ciutat”, assegura.

Detectats 380 pisos sense permís

De moment, ja s’han rastrejat més de 21.000 anuncis en plataformes digitals, i s’han detectat uns 380 pisos que no tenen permís d’activitat turística, sobretot d’Airbnb. Un fet que demostra, segons Colau, “que el problema no està resolt”. En aquests casos, el consistori ja ha anunciat que demanarà a les plataformes la retirada immediata dels anuncis, i que iniciarà el corresponent expedient, que pot acabar amb una sanció d’entre 3.000 i 60.000 euros.

“Tornarem a interpel·lar a les grans plataformes com Airbnb perquè compleixin amb la normativa de la ciutat”, diu l’alcaldessa. Assegura que el pla municipal va donar “bons resultats” abans de la pandèmia i va permetre passar d’uns 6.000 pisos turístics il·legals a pràcticament zero.

En paral·lel, l’Ajuntament posarà en marxa una campanya informativa adreçada als visitants per recordar-los que no s’allotgin en pisos turístics sense llicència, i una altra adreçada als ciutadans per recordar-los també que no es poden oferir aquests serveis sense el permís corresponent.

Aliança entre Barcelona i Amsterdam contra la massificació turística

Colau ha fet l’anunci amb motiu de la trobada que ha mantingut amb l’alcaldessa d’Amsterdam, Femke Halsema, a l’Ajuntament. Totes dues ciutats han reafirmat la seva aliança a favor d’un turisme sostenible i contra la massificació, i han anunciat que demanaran a la UE que impulsi una regulació europea per protegir les grans ciutats.

Fa anys que les dues capitals treballen conjuntament i, de fet, han posat en marxa mesures similars, com la regulació de l’activitat hotelera al centre de la ciutat o la lluita contra els pisos turístics il·legals.

Colau i Halsema durant la trobada que han mantingut a l’Ajuntament de Barcelona