El curs vinent 30 escoles de Barcelona tindran sistemes de climatització i de renovació de l’aire per combatre les altes temperatures durant els mesos d’estiu. L’Ajuntament hi destinarà un pressupost de 17,7 milions d’euros, uns diners que provenen del recàrrec sobre l’impost turístic. Aquests centres se sumaran als 24 que ja s’han climatitzat aquest curs i que s’acabaran d’adequar aquests últimes dies d’octubre.

A més de sistemes de climatització també s’hi instal·laran plaques solars. Està previst que els centres puguin generar energia sobrant que anirà a parar a la xarxa pública de llum. A Barcelona ja hi ha algunes escoles que tenen plaques per autoabastir-se i també escoles bressol municipals que usen energies renovables.

On són els 30 centres?

Les obres a les escoles es faran duran l’època de vacances, per minimitzar al màxim les molèsties a l’activitat lectiva. Els centres escollits estan repartits als 10 districtes i s’hi inclouen els del voltant de l’estació de Sants que es veuran més afectats per les obres. Aquesta n’és la llista:

  • Ciutat Vella: Escola Parc de la Ciutadella.
  • Eixample: Escola Auró, Escola Joan Miró, Escola Diputació, Escola Ramon Llull, Escola de la Concepció, Escola Carlit.
  • Sants-Montjuïc: Escola Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Pràctiques, Escola Jaume I.
  • Les Corts: Escola Pau Romeva.
  • Sarrià – Sant Gervasi: Escola Poeta Foix.
  • Gràcia: Escola Sagrada Família, Escola la Sedeta, Escola Rius i Taulet.
  • Horta-Guinardó: Institut Escola Coves d’en Cimany, Escola Mas Casanovas, Escola els Pins, Escola Torrent de Can Carabassa.
  • Nou Barris: Escola Timbaler del Bruc, Escola Palma de Mallorca.
  • Sant Andreu: Escola l’Estel, Escola Enric Gibert i Camins.
  • Sant Martí: Escola Dovella, Escola l’Arenal de Llevant, Escola Concepción Arenal, Escola Miralletes, Escola Rambleta del Clot, Escola Prim, Les Acàcies.

Amb la climatització d’aquestes escoles, l’Ajuntament afirma que se’n beneficiaran més de 9.400 alumnes, que “se sumaran als més de 8.370 del primer paquet”. Per tant, el consistori destaca que el 2025 hi haurà més de 17.770 alumnes a Barcelona que tindran sistemes de refrigeració a les aules.

100 milions d’euros per climatitzar tots els centres

Les obres per refrigerar aquestes 30 escoles formen part del Pla clima, que es desenvoluparà en els propers sis anys a Barcelona. L’objectiu del govern municipal és climatitzar els 170 centres públics de la ciutat. En total, la previsió és invertir 100 milions d’euros, que han de sortir de la taxa turística.