L’Ajuntament de Barcelona llogarà l’edifici de l’antiga estació de Sant Andreu Comtal, propietat d’Adif. Tot i que en un primer moment el consistori en demanava una cessió, finalment la fórmula serà un contracte de lloguer. La regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva, ha explicat en el darrer consell plenari de març que s’està acabant de tramitar, però ja en pot fer ús.

El districte de Sant Andreu ja disposa de les claus de l’edifici i, de fet, hi ha instal·lat una alarma de seguretat per evitar ocupacions i destrosses. També té previst entrar-hi per netejar i retirar el material que hi ha a l’interior. Mentrestant, diverses entitats s’afanyen a reclamar poder utilitzar l’espai. El consistori assegura que la previsió és que l’espai es destini a entitats del barri i que en facin ús preferent, però no exclusiu. Els Gegants de Sant Andreu i l’AV de Sant Andreu del Palomar són dues de les que han mostrat més interès.

Centre d’interpretació de la Festa Major de Sant Andreu

Els Gegants de Sant Andreu de Palomar reclamen l’edifici de l’antiga estació de Sant Andreu Comtal per fer-hi un espai definitiu on poder exposar els gegants i que sigui la casa de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar.

Des de fa anys que tenen els gegants al vestíbul de l’Espai Josep Bota, al recinte de la Fabra i Coats, però no hi són tots perquè no hi caben. L’emplaçament de l’estació seria ideal per a ells, expliquen, perquè per altura hi cabrien molt bé les figures. El cap de colla, Pere Seda, també considera que seria un “espai digne” per rebre les famílies que sovint s’interessen pels gegants. Afegeixen que el centre d’interpretació estaria obert a les entitats de cultura popular de Sant Andreu.

L’AV Sant Andreu s’hi vol traslladar

L’Associació de Veïns de Sant Andreu també ha transmès al consistori l’interès de fer servir l’edifici alliberat per l’estació de Rodalies. L’entitat té urgència per traslladar-s’hi perquè on es troben ara, una antiga escola de propietat privada, tenen moltes deficiències que dificulten el seu funcionament. “Tenim esquerdes, l’any passat es va espatllar la caldera i no hem pogut fer els cursets”, explica el Miquel Ruiz, president de l’entitat.

També els han apujat el lloguer mensual que paguen i, segons expliquen, tenen un dèficit de més de 5.000 euros. Ruiz explica que abans pagaven poc més de 300 euros, però ara els han apujat a 900.