Durant la cimera Hàbitat III, les ciutats han reclamat participar en el seguiment, avaluació i finançament de la Nova Agenda Urbana que es decideix aquests dies a Quito, que marcaran les prioritats dels estats i ciutats en les dues dècades vinents.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Colau, com a copresidenta de Ciutats i Governs Locals Units, es va mostrar molt satisfeta amb els resultats obtinguts aquests dies per les ciutats. “Hem aconseguit que tant els estats com els organismes internacionals siguin conscients que han de començar a fer canvis en la governança global, incorporant a les ciutats ” va dir l’alcaldessa. Colau va tornar a reclamar un canvi en el finançament. Les ciutats demanen l‘accés directe dels governs locals a fons de finançament internacional sense que els estats hagin de fer d’intermediaris.

Des de l’Assemblea de Ciutats, asseguren que si el canvi climàtic i les desigualtats socials es produeixen majoritàriament el seu territori, ells han de tenir molt més protagonisme en les solucions. “Efectivament, les ciutats som part principal del problema i per tant hem de ser part fonamental de la solució” va afirmar Colau, qui va assegurar que no existeix una ciutat perfecta i, per tant, és molt important que aquestes estiguin en continu contacte per intercanviar experiències. L’alcaldessa afirma que es pot aprendre molt dels altres i per això reclama ser molt àgils i estar pendent de les solucions a problemes globals que estan implementant altres ciutats.

L’alcaldessa va aprofitar l’ocasió per fer un repàs de les relacions entre la capital catalana i l’Equador amb Correa.  A Barcelona hi viuen uns 8.600 equatorians, convertint aquesta en la setena nacionalitat més nombrosa. A més, Barcelona ha portat a terme diversos convenis de col·laboració amb Quito, per això ha ajudat en la creació del sistema d’arxius municipals de la ciutat i assessorat en la millora de l’eficiència de l’Ajuntament. Actualment hi ha signat un acord per treballar temes com la mobilitat.