La nit electoral a la seu de Democràcia i Llibertat va anar de menys a més. Va començar amb cares de decepció per uns pronòstics que els situaven penúltims a Catalunya. Amb l'escrutini, però, van recuperar terreny fins als 8 diputats finals. Una nit molt pendents dels mòbils per un escó de Lleida que ballava entre ells i el PSC. Al final, però, se'l van acabar emportant els socialistes. També van parar molta atenció, i amb algunes crítiques, al que feien i deien els exsocis de Convergència. La valoració dels resultats, raonablement satisfactòria. I tot i haver perdut pes al Congrés, amb la sensació d'haver salvat els mobles. FRANCESC HOMS, candidat de Democràcia i Llibertat "No ha estat un context favorable per a nosaltres, més aviat advers, no? Per tant, podem dir que hem aguantat raonablement la nostra posició." Des de Democràcia i Llibertat diuen que estaran expectants de quins passos es donen a la política espanyola en les properes setmanes. Celebren que el dret a decidir hagi obert camí de la mà de Podem i els insten a no fer ni un pas enrere en aquesta demanda. ARTUR MAS, president de CDC "Partim d'una situació aquests últims quatre anys on teníem totes les portes tancades. I ara, no sabem quantes, però unes quantes portes es poden obrir." Tant Homs com Mas van incidir en el fet que Ciutadans i el PP hagin sigut els dos últims partits a Catalunya. La conclusió, van dir, és que fer política agressiva en contra de Catalunya passa factura.
La coalició entre Convergència Democràtica de Catalunya, Reagrupament i Demòcrates de Catalunya ha obtingut vuit diputats i s’ha situat com la quarta força política a Catalunya. Això sí, la formació ha quedat lluny dels 16 escons que CiU -aleshores encara amb Unió- va aconseguir fa quatre anys, quan per primer cop la federació nacionalista es va imposar en unes eleccions generals.
Artur Mas ha admès que aquestes eleccions s’han produït en una situació “complicada” per a Democràcia i Llibertat, ja que, segons Mas, han estat el partit més atacat pels “poders de l’Estat” en ser identificats com la “peça clau” del procés sobiranista. Mas ha afirmat que estaran a l’expectativa dels moviments que hi pugui haver durant les properes setmanes al Congrés i ha llançat un missatge a Pablo Iglesias perquè, tal com ha promès en campanya, no s’arronsi en la defensa del dret a decidir: “Prenem la paraula a Podem que no investiran ningú ni donaran suport a un govern que no defensi un referèndum vinculant per a Catalunya”.
Balanç “raonablement positiu”
El cap de llista de la coalició, Francesc Homs, ha coincidit amb Mas a l’hora de veure el nou mapa espanyol com una “oportunitat” i a dir que aquestes eleccions s’han produït en un context desfavorable per a Democràcia i Llibertat. Tot i així creu que han salvat els mobles: “Podem dir que hem aguantat raonablement la nostra posició.” Durant la compareixença de valoració de resultats, al Museu Marítim de Barcelona, Homs també ha dedicat “una salutació cordial” als qui auguraven que aconseguirien uns resultats dolents: “No estem morts ni enterrats i Democràcia i Llibertat donarà molta batalla.”
Tant Mas com Homs també han subratllat la posició en què han quedat Ciutadans i el PP a Catalunya -en cinquè i sisè llocs-. Asseguren que les polítiques i actituds “agressives” d’aquests partits cap a Catalunya els han passat factura, tant aquí com al conjunt de l’estat. Homs creu que la reprimenda que el conjunt dels espanyols han fet al PP és “molt dura” i demostra que la política de “guanyar majories absolutes a còpia d’anar en contra de Catalunya s’ha acabat”.