La fotògrafa Maritxu Alonso mostra al Casal de Barri del Raval l’exposició “Deskiciadas” sobre les dissidències punk de Barcelona. Es tracta del recull d’una trentena d’instantànies en format analògic de 35 mm i en blanc i negre que permet conèixer diversos grups novells nascuts a la Ciutat Comtal. Bandes com Ruïnosa y las Strippers de Rahola, Las Lolas, Tetas Frías, Fogorore y el Glich del Sistema, Mis Amigas Fuman Todas i Polvo de Hadas protagonitzen l’exposició. La mostra reivindica el moviment punk des de la perspectiva d’aquests grups integrats per dones, transsexuals, lesbianes, transvestits o persones no binàries, entre d’altres.

“La Pilar Rahola és el nostre referent de transvestit català”
Ruïnosa y las Strippers de Rahola és una banda de queer punk que fa sis mesos que van començar a fer concerts, i es riuen de tot com a forma de protesta

Tal com explica Maritxu Alonso, que a més de fotògrafa és la creadora del segell discogràfic Uterzine, “els grups retratats estan reinterpretant el punk a la seva manera, amb noves aportacions musicals i i una posada en escena diferent i atrevida”. Els darrers dos anys l’autora ha fet un treball d’immersió subcultural seguint els concerts en sales, centres socials o cases ocupades i interactuant amb les membres de les bandes. Aquesta proximitat li ha permès plasmar de forma fidedigna el fenomen a través d’imatges que rememoren l’estètica punk de finals dels anys 70.

El moviment queer adopta el punk

Pinxos, purpurina i molta actitud són elements comuns d’aquestes bandes que proclamen un punk menys ortodox que l’original de fa gairebé cinc dècades. Algunes de les components d’aquests grups es consideren del moviment queer i, per tant, s’oposen a encaixar amb una identitat sexual o de gènere concreta. És el cas d’Aitana García, guitarrista de Las Lolas, que assegura que se sentia “molt incòmode en àmbits més normatius” i en canvi en el punk ha trobat “més llibertat per crear i ser jo mateixa”.

També es mostren obertes a altres gèneres com l’electrònica, però mantenint sempre un discurs rebel i antisistema. “Es tracta d’impactar en la gent, escandalitzar-los per la forma com vestim i reivindicar una major llibertat d’expressió”, afirma la baixista de Las Lolas, Claudia Alarcón. D’aquesta exposició, que es pot visitar fins al 3 de novembre, sorgirà també un fotollibre que permetrà visibilitzar la gent que dinamitza aquest moviment organitzant concerts o publicant fanzins.