El Museu de les Arts Escèniques (MAE) ja té sota custodia el llegat de Comediants, una de les companyies teatrals catalanes més importants del segle XX, juntament amb La Fura dels Baus, Dagoll Dagom i els Joglars. Un patrimoni que es va mostrar temporalment al Palau Robert, a l’exposició “Comediants, inventors d’un nou llenguatge“.
Un equip del ‘Plaça Tísner‘ ha acompanyat el director artístic de la companyia, Jaume Bernadet, l’actriu Rita Kuan i la directora del Museu de les Arts Escèniques, Anna Valls, en un passeig pels dipòsits del MAE, on s’està documentant, classificant i guardant el llegat de la companyia des dels seus orígens, el 1971, i que inclou 100 vestits, 60 objectes i capgrossos i uns 100 metres lineals de documentació.
Aquí dorm el patrimoni, el tresor de 50 anys d’història”
Els capgrossos dels Comediants
És un plaer veure Jaume Bernadet ( “Jaumet”), director artístic de Comediants, entre capgrossos, attrezzo de paper maixé i fotografies (unes 30.000) que han marcat la seva trajectòria a Comediants. Centenars d’objectes que descansen per a la història al fons del Museu de les Arts Escèniques (MAE), lluny dels escenaris i els carrers de mig món pels quals van desfilar milers i milers de vegades al llarg de més de mig segle: “Aquí dorm el patrimoni, el tresor de 50 anys d’història”, afirma Bernadet amb un punt d’emoció.
Al moll de càrrega encara hi ha desenes de caixes apilades, en espera de netejar i desinfectar attrezzo d’espectacles mítics com ‘Sol solet’ (1978), ‘Alè’ (1984) o l’obertura del Carnaval de Venècia del 1981. Ja dins el magatzem de la reserva del MAE llueixen alguns dels capgrossos que han format part de la mítica companyia, entre ells els de l’honorable Jordi Pujol, Pablo Neruda i un del mateix Jaumet Bernadet (fet per Lluís Traveria per a la pel·lícula ‘Carnaval’, de Carles Mira), que l’actor no pot resistir a emprovar-se davant la càmera.
L’esforç titànic que s’ha de fer perquè el llegat de Comediants sigui accessible al públic només ho pot fer una administració pública”
El patrimoni que la companyia ha donat al Museu de les Arts Escèniques és un dels més extensos que han rebut, similar en volum al de La Fura dels Baus. “Queden encara per obrir 63 caixes”, afirma la directora del MAE, que reconeix “l’esforç titànic que s’ha de fer perquè el llegat de Comediants sigui accessible al públic probablement només ho pot fer una administració pública. I en això estem”.
Un llegat que es pot consultar a través del portal Escena Digital (encara en versió beta) mentre capgrossos, vestits, objectes i maquetes romandran en caixes, ben custodiats per a l’estudi de futures generacions, al fons del Museu de les Arts Escèniques.