Fa gairebé 27 anys que la Virgínia Blanch dirigeix una petita escola de música que porta el seu nom al barri d’Horta. Ara, a més, estrena Toca’m, una botiga d’instruments des d’on aposta pel reciclatge i assessora els alumnes que tenen dubtes a l’hora de comprar o vendre, per exemple, una guitarra, un piano o un saxo. Assegura al programa ‘Plaça Tísner’ que, segons la seva experiència, el fet d’adquirir o desprendre’s d’un instrument musical és un dels moments complicats per a molts estudiants que, a vegades, no saben on adreçar-se ni quina opció triar entre les moltes que ofereix el mercat.

Per això ha posat en marxa un servei de compra, venda, lloguer i reparació d’instruments en un nou establiment, situat a tocar de l’escola. “Tenim experiència i la idea és ajudar no només als nostres alumnes sinó a qualsevol persona que ho requereixi”, adverteix.

“Comprar un instrument de segona mà també és fer reciclatge”

La Virgínia explica que treballen només amb material de segona mà perquè creuen en el reciclatge d’instruments usats. “Perquè hem de continuar consumint i fent instruments quan en tenim molts guardats a l’armari?” pregunta de manera retòrica. “Comprar un instrument de segona mà també és una manera de reciclar, la gent no n’és conscient, però així també està fent reciclatge’, afegeix.

Perquè hem de continuar consumint i fent instruments quan en tenim molts guardats a l’armari?”
Vigínia Blanch, directora escola de música

Aquesta consciència ecològica és un valor que volen inculcar també als estudiants de l’escola de música. “El que fem és que un instrument que ja no necessites ens el pots vendre a nosaltres perquè nosaltres li venem a un altre alumne i el pot aprofitar”, explica. Segons la Virgínia, és una manera, a més, d’educar els nois i noies en la cultura de l’esforç: “Que comencin amb un instrument més senzill i que quan estudiïn, treballin, millorin i demostrin que realment tenen molt d’interès, que llavors en comprin un de millor.”

Ricard Monné, l’únic reparador i afinador de bateries professional a Catalunya
Fa més de 10 anys que aquest barceloní desenvolupa un ofici pràcticament desconegut des del seu taller del Poble-sec