L’Òscar Jiménez va penjar el vídeo denúncia a Twitter dijous passat. Des d’aleshores l’han retuitejat més de 3.700 persones. En les imatges se’l veu pujar a un tren de la línia 4 de Rodalies a l’estació de Vilafranca del Penedès amb l’ajuda de quatre usuaris que agafen a pols la cadira de rodes. D’aquesta manera, vol fer visible la dificultat que té per accedir a un transport públic que es veu obligat a utilitzar ben poc. “Tinc mobilitat reduïda i una targeta especial però no la faig servir perquè em fa vergonya pujar al tren”, ha afirmat.
RENFE, hola. Gracias por seguir siendo vosotros los discapacitados. pic.twitter.com/rPMRxVvQCD
— Òscar Jiménez™ (@OscarJim3nez) novembre 19, 2015
L’Òscar va amb cadira de rodes des de fa dos anys. “No m’agrada demanar a la gent que m’ajudin a pujar al tren perquè vull ser autònom.” A més, el personal de l’estació té prohibit donar un cop de mà als usuaris que ho necessiten per si hi hagués cap problema i els acabessin demandant. Aquest usuari de Vilafranca del Penedès recorda que aquesta realitat també la viuen les persones que van amb cotxets d’infants o qualsevol persona gran amb mobilitat reduïda. El seu tuit va rebre la resposta de Rodalies de Renfe dues hores més tard argumentant que hi ha un pla d’accessibilitat en marxa.
@OscarJim3nez Hola Òscar, somos conscientes de las dificultades que os encontráis las personas con movilidad reducida para acceder… (1/3) — Rodalies Catalunya (@rodalies) novembre 19, 2015
@OscarJim3nez … a algunos de nuestros trenes. Actualmente disponemos de 82 trenes adaptados (un 40% de nuestro parque de trenes)… (2/3)
— Rodalies Catalunya (@rodalies) novembre 19, 2015
@OscarJim3nez … y trabajamos para aumentar ese porcentaje. Concretamente estamos adaptando y mejorando trenes de la serie 447. (3/3) — Rodalies Catalunya (@rodalies) novembre 19, 2015
A través d’aquest pla d’accessibilitat s’estan adaptant les unitats per fer més baix el vagó central i també s’aprofita per instal·lar un lavabo accessible, segons fonts de la companyia. Durant el 2015 s’han remodelat 19 trens i, en total, el 40 % de la flota de la xarxa de Rodalies és accessible, és a dir, 82 trens. Per l’Òscar el problema va més enllà ja que afegeix les estacions tampoc no estan adaptades. “Si el tren està adaptat però l’andana no és accessible ja em diràs com puc entrar-hi”, ha denunciat.
Aquesta mateixa situació també la va denunciar un jove al juliol passat. Va recollir 360.000 signatures a la plataforma Change.org per demanar que es col·loqués una rampa per accedir als trens a l’estació del Vendrell i així poder arribar a la universitat. L’Ajuntament li va acabar garantint el trasllat a l’estació de Sant Vicenç de Calders que sí que és accessible. L’Òscar Jiménez també va obrir una petició a Change.org però, a diferència del tuit de la setmana passada, no va tenir tant d’èxit. La iniciativa es va tancar amb 1.222 firmes.