Els vianants guanyaran espai al cotxe aquest dissabte a la Diagonal. L'avinguda quedarà tallada al trànsit entre el passeig de Gràcia i el de Sant Joan de les 9 del matí a dos quarts de nou del vespre. Mentre no hi hagi cotxes, hi haurà diverses activitats, com ara un circuit de bicis elèctriques, un parc d'educació viària o un camp de futbol de gespa artificial. Però a banda d'aquest hi haurà un tall de trànsit a cada districte. A Ciutat Vella, es tancarà la via Laietana entre la Catedral i Correus, amb una àrea de pícnic i jocs infantils. A l'Eixample, una part de Consell de Cent quedarà tallat per fer-hi diversos tallers. A Sants-Montjuïc, es tancaran trams de Consell de Cent i el carrer del Moianès, que s'ompliran d'activitats esportives, propostes similars que hi haurà també a l'avinguda de Madrid, a les Corts, tallada entre Guitard i Galileu. A Sarrià - Sant Gervasi, el mercat traurà parades al carrer i obrirà fins a la nit. Al districte de Gràcia, quedarà afectada la travessera, amb una mostra de comerç. A Horta-Guinardó, es tallarà el passeig de Maragall per fer-hi una bicicletada popular. A Nou Barris, el passeig de Verdum s'omplirà d'activitats diverses d'entitats, com també, a Sant Andreu, un tram de Gran de Sant Andreu, amb propostes esportives. I a Sant Martí, l'àmbit limitat pels carrers de la Llacuna, Bilbao, Tànger i Pallars es convertirà en una superilla per a vianants. MERCEDES VIDAL, regidora de Mobilitat "Seran una imatge molt potent de com pot ser la nostra ciutat aplicant polítiques diferents, aplicant polítiques de pacificació." Els talls de trànsit afectaran 23 línies d'autobús, que hauran de variar el seu recorregut. Tot i això, en alguns casos, com aquí a la Via Laietana, es reservaran dos carrils perquè els busos puguin circular de pujada i de baixada. A més, es reforçarà el servei de metro durant tot el dia. Com a curiositat, a la Diagonal, una unitat mòbil està mesurant la contaminació aquesta setmana per comparar-ne els nivells amb els que hi haurà el dia sense cotxes.

L’Ajuntament recomana fer els desplaçaments a peu, en bicicleta o en metro, que es reforçarà durant tot el dia segons la demanda que hi pugui haver. Els talls de trànsit afectaran 23 línies d’autobús, que hauran de variar el recorregut. En alguns casos, com a la via Laietana, es reservaran dos carrils perquè els busos puguin circular de pujada i de baixada. A la Diagonal, per exemple, els busos podran fer el mateix recorregut pels laterals. En els carrers tallats també es prohibirà l’aparcament.

A la Diagonal, el consistori aprofitarà el tall de trànsit per donar a conèixer els objectius del Pla de Mobilitat 2013-2018. A més, hi haurà activitats relacionades amb la seguretat vial, el transport sostenible i la contaminació com ara un circuit de bicicletes elèctriques, un parc d’educació viària, una visita a un autobús o un camp de futbol de gespa artificial. Com a curiositat, una unitat mòbil mesura la contaminació que hi ha durant tota la setmana per comparar-ne els nivells amb els que hi haurà el dia sense cotxes. Es calcula que en un dia festiu passen per aquest tram de l’avinguda 18.200 vehicles.

Un tall de trànsit a cada districte

A Ciutat Vella es tancarà la via Laietana entre la Catedral i Correus. S’habilitarà una àrea de descans i pícnic amb taules i bancs per menjar, un taller de reciclatge, actuacions musicals i jocs infantils, entre altres propostes. Els busos de pujada mantindran les mateixes parades, i els de baixada pararan a la plaça d’Antoni Maura i la d’Antonio López.

A l’Eixample no es podrà circular pel carrer del Comte Borrell entre el carrer de Tamarit i el carrer de Manso. Aquí s’ha programat una cercavila, tallers de dibuix i jocs gegants de fusta. La línia 120 es desviarà. A Sants-Montjuïc es tallarà el carrer del Consell de Cent entre Tarragona i Creu Coberta, i el carrer del Moianès entre Creu Coberta i la carretera de la Bordeta per fer-hi activitats esportives. Quedarà afectada la línia 115 del bus de barri, que es desviarà.

A les Corts es tallarà el trànsit a l’avinguda de Madrid entre el carrer de Galileu i el carrer de Guitard, on s’hi faran activitats esportives, tallers i xocolatada. La línia de bus afectada serà la 54. A Sarrià – Sant Gervasi no es podrà circular al carrer de Sant Gervasi de Cassoles, entre la ronda del General Mitre i la plaça de la Bonanova. El mercat obrirà fins a la nit.

A Gràcia es tallarà el carrer Gran de Gràcia, entre el pla de Nicolàs Salmeron i Nil Fabra, i la travessera de Gràcia, de la plaça Gal·la Placídia al carrer de Sardenya. En aquests trams es farà mostra de comerç artesà i activitats esportives i musicals. Hi haurà diverses línies de bus afectades (V17, 22, 24, 114 i 116). Al districte d’Horta-Guinardó es tallarà el passeig de Maragall, entre l’avinguda de Borbó i el carrer del Tajo, per fer-hi una bicicletada popular, entre altres propostes.

A Nou Barris es tancarà el passeig de Verdum entre la plaça de las Madres de la Plaza de Mayo i la plaça de Llucmajor, que acollirà tallers diversos i no hi haurà afectacions a les línies de bus que hi passen. A Sant Andreu es tallarà el carrer Gran de Sant Andreu entre el carrer de Malats i la rambla de l’Onze de Setembre. Entre d’altres, es farà un taller de patinatge i un entrenament obert de castells.

A Sant Martí es tallarà al trànsit l’àrea delimitada pels carrers de la Llacuna, Bilbao, Tànger i Pallars. Una superilla per a vianants que acollirà un circuit de bicicleta adaptada, una classe oberta de swing, exhibició de dansa infantil, cercavila de tabalers, entre moltes altres activitats més.