Tot i que aquest dilluns s’havien de començar a fer els controls obligatoris d’alcohol, drogues i psicofàrmacs als conductors de bus de Barcelona, per ara tant l’empresa com els sindicats confirmen que no se n’ha fet cap. Segons explica TMB, es tracta de controls que es faran de manera aleatòria i que, per tant, es poden començar a fer en qualsevol moment. Els sindicats, però, consideren que si encara no se n’ha fet cap és perquè hi ha alguns aspectes legals que no són clars.

Sospites d’irregularitats en la contractació

Segons explica Joan Ramiro, representant de CGT Bus i membre del comitè d’empresa, els treballadors han interposat una demanada al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic perquè consideren que hi ha hagut irregularitats en el procediment per contractar l’empresa que s’encarrega de fer els controls. En aquesta demanda sol·liciten que, mentre no es resolgui, se suspengui cautelarment el procediment d’adjudicació i, per tant, l’empresa a la qual s’han encarregat els controls no podrien realitzar-los.

Tot i això, i preveient que a partir d’aquest dilluns alguns treballadors podrien haver de fer front a un d’aquests controls, el comitè d’empresa va emetre divendres un comunicat en què reafirmava que estava en contra del protocol d’alcohol i drogues de l’empresa i reclamava paralitzar-lo. Així mateix, també ha reclamat que el protocol que s’apliqui sigui negociat amb el Comitè de Seguretat i Salut, en què participen a parts iguals l’empresa i els sindicats.

Fins ara, controls voluntaris

Abans d’aquests controls obligatoris, TMB ha ofert als treballadors la possibilitat de fer controls voluntaris, una opció a la qual s’han acollit entre 300 i 400 treballadors, segons calcula el comitè d’empresa. Tot i que l’empresa considera que ha estat una bona resposta, el comitè lamenta que representa menys del 10 % dels treballadors.