Aquest dissabte han començant les obres i les afectacions de trànsit al carrer de Muntaner, entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via, per eliminar-hi un carril de forma permanent. Les obres s’allargaran fins al 26 de gener i comporten que només hi hagi dos carrils de pas, la meitat dels habituals, durant tot el cap de setmana.

Els treballs permetran instal·lar en aquesta via de l’Eixample un cordó de serveis amb places d’aparcament per a motos i bicicletes, zones de càrrega i descàrrega i contenidors. La intenció és alliberar les voreres i ampliar espai per al vianant. Un cop acabin les obres, del 27 de gener al 9 de febrer, l’actuació també es farà al carrer d’Aribau.

Que Muntaner deixi de ser “una autopista”

La transformació de Muntaner i Aribau s’ha impulsat des de moviments veïnals de l’Eixample, com l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que van presentar la proposta als darrers pressupostos participatius de l’Ajuntament i van guanyar. Coincidint amb l’inici de les obres, Xavier Riu, vocal d’Urbanisme de l’entitat, ha celebrat que amb la transformació “s’equilibraran els usos” d’aquesta via i s’aconseguirà que deixi de ser “una autopista”.

Afectacions a la mobilitat fins al 26 de gener

Les obres han començat a les 9 h del matí. Durant tot el cap de setmana hi haurà dos carrils tallats. Per tant, es manté un carril actiu de circulació rodada i un carril bus. Això sí, tots els encreuaments perpendiculars estan oberts.

A partir del 15 de gener, es passarà a treballar només durant els dies laborables. Durant aquest temps es guanyarà un carril més de pas. És a dir, es mantindran oberts dos carrils de circulació i un de bus, que seran els que hi haurà amb la configuració definitiva.

Alliberar les voreres de Muntaner i Aribau

La intenció de l’Ajuntament pretén alliberar les voreres d’aquests dos carrers i ampliar l’espai destinat als vianants, ja que se suposa que les motos baixaran de la vorera a la calçada. En el cordó de serveis es crearan 900 noves places d’aparcament per a aquests vehicles. També les 90 places de càrrega i descàrrega busquen millorar la distribució de mercaderies en una zona intensa de comerç.

On se situarà el cordó de serveis?

El cordó estarà situat a la vorera costat Besòs, en el cas de Muntaner, i al costat Llobregat, en cas d’Aribau. Quedaran, per tant, dos carrils de circulació i un destinat al transport públic, a totes dues vies. La transformació als carrers Aribau i Muntaner té un cost d’uns 115.000 € i es tracta d’una iniciativa votada i decidida en el marc dels pressupostos participatius.