L'acord de mínims que va proposar ahir la Generalitat: garantir que 200 contractes es converteixin en indefinits, que tots els treballadors tinguin assegurança mèdica i tenir més felxibilitat amb els dies lliures, han estat la clau per desconvocar la vaga. D'aquí a uns dies però es reprendran les negociacions, però en cap cas es plantejarà una nova vaga. MANUEL VALENTÍN, secretari general de CCOO d'Abertis "Queda desconvocada la huelga i ahora, a partir del día 14, voleremos a negociar con la empresa." JOAN MUNTADA, secretari general de la UGT a Acesa "La negociació ha quedat oberta que és el que reclamàvem, que tornéssim a negociar però amb garanties. En treure els esculls, ara podem negociar amb tranquil·litat." Sobre la taula hi haurà més de 15 punts per acabar de perfilar el conveni col·lecitiu de l'empresa. Un dels punts més importants per aconseguir l'acord ha estat el canvi en el repartiment de les vacances que s'ha fet amb una solució imaginativa. Aquesta solució fa que els treballadors perdin en un dia de festa aquest any però que alhora puguin tenir més caps de setmana lliures. Diumenge i dilluns, doncs, els conductors hauran de pagar els peatges.

La consellera de Treball, Mar Serna, va posar ahir a la nit sobre la taula una proposta per desencallar la negociació, després de diverses trobades maratonianes que havien servir per acostar posicions. El document de Serna preveu obrir un nou marc de negociació estable per discutir temes com les vacances o els contractes laborals. Aquesta última reunió entre empresa i sinidicats també s’ha allargat tota la nit, fins les sis de la matinada. Però el document final ha estat acceptat per tots els negociadors.

Els sindicats han traslladat avui els resultats de la negociació als comitès de vaga, que en nom de tota la plantilla han desconvocat les protestes previstes per al Diumenge de Glòria i Dilluns de Pasqua, coincidint amb la tornada de les vacances de Setmana Santa.