Les imatges que es van gravar a les pistes han estat clau a l'hora de condemnar els 23 treballadors. A les cintes es veu claramanet com estan ocupant l'espai per on habitualment circulen els avios. I això que durant el judici, molts d'ells van assegurar que en aquell moment eren en un altre lloc. El tribunal no s'ho ha cregut i els ha imposat una pena de dos anys de presó per un delicte< de desordres públics. El magistrat reconeix que aquell dia hi havia més empleats bloquejant la plataforma. Ells, però, no s'han assegut a la banqueta dels caustas perquè ningú no els ha pogut identificar. L'altra cara de la moneda són els dos líders sindicals. La fiscalia els considerava els instigadors de la protesta. Al final els han absolt de qualsevol delicte. Segons la sentència, tots dos van intentar calmar els ànims dels vaguistes. I un exemple d'això és el que va dir el director de l'aeroport durant el judici. El dia de la vaga, Fernando Echegaray es va reunir amb ells per intentar reconduir la situació. El tribunal també ha absolt dos treballadors més perquè no se'ls pot identificar bé a les imateges de les càmeres de seguretat. Tant UGT com Comission Obreres ja han anunciat que presentaran un recurs perquè consideren que la sentència és injusta.

La Guàrdia Civil va mostrar al judici alguns vídeos en què dos líders sindicals de la UGT s’adreçaven als seus companys de l’empresa de ‘handling’ d’Iberia, suposadament incitant-los a ocupar les pistes de l’aeroport. Però altres testimonis van assegurar que els sindicalistes haurien jugat un paper més aviat conciliador el dia en què va esclatar el conflicte.

Finalment, el tribunal no ha considerat suficientment provat que els treballadors saltessin a les pistes arran les indicacions dels líders sindicals. Això els ha salvat de l’ingrés directe a la presó, atès que el fiscal demanava per a ells penes de quatre anys, que comporten l’ingrés en un centre penitenciari encara que no es tinguin antecedents penals. Els 23 treballadors condemnats no trepitjaran la presó a no ser que hagin estat jutjats anteriorment per algun altre delicte.

L’esclat de la por a perdre la feina
El 28 de juliol de 2006, els treballadors de terra d’Iberia estaven reunits en assemblea per determinar les accions a prendre davant la possible pèrdua dels seus llocs de treball. Iberia havia perdut la concessió per prestar serveis de ‘handling’ al Prat. L’assemblea va acabar amb una invasió de les pistes aeroportuàries que va mantenir l’aeroport inutilitzat durant hores. Més de 100.000 passatgers es van veure afectats. La sentència admet que no s’han imputat tots els treballadors que van causar el bloqueig de l’aeroport, però argumenta la necessitat de condemnar els que sí van ser identificats, perquè el greu desordre públic no quedi impune.