Bicicletes D'aquí a un mes, els menors de 16 anys que circulin en bici per ciutat hauran de portar el casc obligatòriament. Seguretat al cotxe Els vehicles que viatgin amb infants sense cadireta seran immobilitzats. Sancions Les multes s'endureixen per aplicar tolerància zero en el consum de drogues. L'import passa dels 500 als 1.000 euros per als conductors que hagin consumit qualsevol substància estupefaent. La sanció per consum d'alcohol també es multiplica per als conductors reincidents, els que dupliquin la taxa permesa o els que es neguin a fer la prova. Velocitat A les carreteres convencionals, el límit màxim es reduirà de 100 a 90 km/h. La llei també obre la porta a augmentar a 130 el límit de velocitat en alguns trams d'autopistes i autovies. Però aquests canvis no seran una realitat fins que no es modifiqui el reglament de circulació, que haurà de recollir els criteris específics. Per exemple, hauran de ser traçats segurs, sempre que no hi hagi accidents o que la meteorologia sigui favorable. Un cop el reglament estigui a punt, a Catalunya, el Servei Català de Trànsit escollirà els trams on es podrà circular a 130. Uns tràmits que probablement s'allargaran fins a 2015.
Seguretat a la bici i el cotxe
A l’abril està previst que entrin en vigor els canvis introduïts i ratificats aquest dijous a la llei de trànsit. I això vol dir que a l’abril els menors de 16 anys que circulin en bicicleta per zona urbana hauran de portar el casc obligatòriament. Així doncs, s’ha fet enrere la pretenció inicial de fer-ho obligatori per a tothom, tot i que a les carreteres sí que ho és.
En matèria de seguretat també hi ha modificacions en la regulació dels sistemes de protecció infantil. Els vehicles que viatgin amb infants sense cadireta seran immobilitzats. A més, els menors de menys d’un metre 35 d’altura no podran viatjar al seient davanter encara que ho facin amb cadireta.
Multes de 1.000 euros per drogues i alcohol
El capítol de sancions també s’estrenarà a l’abril. Les multes s’endureixen per aplicar tolerància zero en el consum de drogues. L’import passa dels 500 als 1.000 euros per als conductors que hagin consumit qualsevol substància estupefaent. En el cas del consum d’alcohol, la sanció també es multiplica per dos en els casos de conductors reincidents, els que dupliquin la taxa permesa o els que es neguin a fer la prova.
Pel que fa al pagament de les multes, el termini voluntari per pagar-les o per formular al·legacions s’amplia dels 15 als 20 dies.
Els canvis de velocitat, tràmits més lents
Tot el que fa referència a la velocitat trigarà a ser una realitat. La reforma de la llei obre la porta a augmentar a 130 km/h el límit de velocitat en alguns trams d’autopistes i autovies. També a reduir el límit màxim de les carreteres convencionals de 100 a 90 km/h. Aquests nous límits no es podran aplicar fins que no es modifiqui el reglament de circulació, que haurà de recollir els criteris específics per introduir els canvis. Per exemple, per passar a 130 km/h no podrà haver accidents a la via i la meteorologia haurà de ser favorable.
Un cop el reglament estigui a punt, a Catalunya, el Servei Català de Trànsit escollirà els trams on es podrà circular a 130. Uns tràmits que probablement s’allargaran fins a 2015.