L’Ajuntament ha inaugurat aquest dissabte, 30 d’abril, el nou tram del carril bici de la ronda del Guinardó, entre el carrer de Cartagena i el de Vinyals. Es tracta del tercer projecte enllestit dels 76 que estan previstos en els pressupostos participatius impulsats pel consistori, i el primer del districte d’Horta-Guinardó.

La intervenció ha baixat a la calçada l’antic carril bidireccional, que abans era a la vorera. S’han construït dos carrils nous segregats d’un únic sentit que allarguen el carril bici actual de la ronda del Guinardó. En els dos sentits han quedat habilitats un sol carril de circulació per als vehicles privats de 30 km/h i un carril bus, a més de l’espai habilitat per a les bicicletes.

La fase semafòrica donarà preferència al col·lectiu ciclista a l’hora de posar-se en verd. A més, s’hi han instal·lat zones avançades per a bicicletes, amb un semàfor ambre intermitent que els dona accés. Pel que fa al tram afectat per les obres de l’L9 del metro, el carril desapareix i es transforma en un corredor d’enllaç a través d’un carril en calçada compartit amb la resta de vehicles. Està senyalitzat al terra com a “bicienllaç”.

És un tram de carril bici que ja existia, però que els veïns, en els pressupostos participatius, ens van demanar poder millorar
Laia Bonet, regidora de Mobilitat

En l’acte d’inauguració hi ha intervingut la regidora de Mobilitat, Laia Bonet, qui ha remarcat que s’ha volgut segregar “per poder-lo protegir de la resta de vehicles”. També ha recordat que, arran de la pandèmia, l’ús del carril bici “ha crescut més d’un 20 %”.

Pressupostos oberts a la ciutadania

Els pressupostos participatius són una iniciativa pionera en què es destina una partida de 30 M € a diferents projectes proposats i votats per la ciutadania. Poden participar-hi totes les persones empadronades a Barcelona amb 14 anys o més i es poden votar projectes de dos districtes: en el que estàs empadronat i en un altre de lliure elecció. Per tant, al voltant d’un milió i mig de persones han estat cridades a participar-hi.

Projecte ideat per un veí

En el cas d’Horta-Guinardó, la partida que s’hi ha destinat és de 3,2 milions d’euros i hi han participat 5.079 persones. D’aquestes, més d’una quarta part, 1.418 persones, han votat a favor del projecte de carril bici que finalment ha vist la llum. La idea és d’un veí del barri que va aconseguir els suports suficients per ser un dels set projectes seleccionats al districte.

“Feia molts anys que a nivell veïnal el reivindicàvem”, ha declarat Alicia Palau, presidenta de l’Associació de Veïns Joan Maragall, qui veu amb bons ulls els mecanismes que han permès impulsar aquesta iniciativa. “Volem saludar els projectes participatius que ens permeten que una reivindicació que fa temps que demanàvem pugui ser presentada i votada, i que tingui uns diners darrere per ser executada”, ha afegit.

Al portal web Decidim.Barcelona, habilitat per l’Ajuntament, la ciutadania pot fer el seguiment dels 76 projectes seleccionats en els pressupostos participatius.