Aquest dimecres, 24 d’agost, és el primer dia per poder adquirir els bitllets de Renfe gratis. Tal com ha informat el Govern espanyol, els usuaris que vulguin gaudir d’alguns dels abonaments per viatjar sense cost podran recórrer a diverses opcions per aconseguir-los. Vols demanar els bitllets de Renfe gratis i tens dubtes sobre com fer-ho? A continuació t’oferim una petita guia en què et detallem pas a pas què fer per aconseguir els abonaments.
Registre previ per sol·licitar la bonificació
Renfe va activar un registre el 8 d’agost a la seva pàgina web perquè els usuaris poguessin sol·licitar la bonificació aprovada pel Govern espanyol. Fins ara ja s’hi han registrat 300.000 usuaris.
Consisteix en un pas per, segons la companyia, “facilitar l’accés als abonats a partir del 24 d’agost”. Per això, en aquest cas, es demana aportar informació de contacte: el DNI o el passaport. A partir d’aquí, es generarà un codi personal que s’haurà de guardar.
On demanar els bitllets?
Després d’haver-se registrat a la pàgina web, queda constància de la sol·licitud amb el codi personal, amb el qual el que caldrà fer és sol·licitar els bitllets desitjats. L’usuari té diverses opcions per demanar els tiquets a partir d’aquest dimecres, 24 d’agost:
Si el que es vol és obtenir un bitllet de les línies de Rodalies
- A l’aplicació de Renfe Rodalies
- Al web de Renfe
- A les màquines d’autovenda
- A les taquilles de les estacions
Si el que es vol és obtenir un bitllet de mitjana distància
- A les màquines d’autovenda
- A les taquilles de les estacions. Els bitllets de mitjana distància no es podran obtenir per internet, sinó en els llocs tradicionals. Això sí, quan els usuaris l’hagin adquirit, hauran de formalitzar el seu viatge en màquines autovenda, taquilles, web o l’aplicació de Renfe.
Les autoritats recomanen que la millor opció és fer-ho a través de l’app per a mòbil o el web de Renfe i, posteriorment, pagar amb targeta de crèdit la fiança en línia. També es pot fer a màquines autovenda i a les taquilles, però en aquest cas el procés d’enregistrament i compra es pot demorar per les cues que es preveuen.
Compra en línia: codi QR
Qui compri els bitllets telemàticament rebrà un codi QR que, després, li servirà per accedir a les estacions o per obtenir el bitllet físic. Segons informa l’empresa ferroviària, a l’abonament hi constarà el DNI o el telèfon mòbil del viatger.
Dipòsit de 10 i 20 €
Segons el decret aprovat per l’executiu de Pedro Sánchez, els usuaris hauran d’abonar un dipòsit de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 en el cas de la mitjana distància. Aquest pagament, que funciona com una fiança, s’haurà de fer a partir del 24 d’agost i es retornarà al viatger si a finals del mes de desembre ha fet un mínim de quatre viatges mensuals, 16 en total.
El pagament de la fiança caldria que fos, diu el Govern, preferiblement per mitjà de targeta bancària, perquè el reemborsament es torni automàticament a aquesta targeta, sempre que l’usuari hagi fet el mínim de 16 viatges. En cas de no complir el nombre mínim de viatges estipulat, la fiança es considerarà una indemnització i no serà tornada a l’usuari.
En cas que la fiança es diposités en metàl·lic, la devolució de la fiança haurà de sol·licitar-se a les taquilles, oficines d’atenció al client o a qualsevol altre servei postvenda habilitat a aquest efecte per Renfe.
Terminis de la bonificació
Els bitllets, que ja es poden demanar aquest dimecres, 22 d’agost, seran vàlids a partir de l’1 de setembre i es podran fer servir fins al 31 de desembre. En el cas de l’alta velocitat i Avant, les dates són les mateixes, però el període d’ús s’amplia fins al 31 de gener del 2023.