Barcelona sumarà 32,6 quilòmetres nous de carrils bici en els propers dos anys. Una xifra que algunes entitats de ciclistes com Factoria dels Ciclistes consideren “crucial”, però encara escassa. Pensen que és un pas endavant perquè tota la xarxa ciclista de Barcelona estigui “ben emmallada”. Això ajudarà els ciclistes, en algunes ocasions, a no haver d’anar esbrinant on comença o acaba un carril bici, explica el portaveu, Xavier Prat.

La previsió és que el 2023 hi hagi un total de 272 km de carrils bici a Barcelona. Alguns d’aquests connectaran inclús amb l’àrea metropolitana. Com és el cas del de l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i el Parc de Cervantes: fins al carril bici d’Esplugues. Una demanda ja coneguda de molts ciclistes.

Poder arribar a Barcelona des d’altres ciutats amb bicicleta o poder moure’s per l’àrea metropolitana també és un repte molt important que esperem es consolidi ben aviat.”
Maria Elisa Ojeda, consultora mobilitat en bicicleta

Una altra de les preocupacions compartides entre ciclistes és la seguretat a l’hora de circular per vies on es conviu amb altres vehicles o vianants. Els punts d’incorporació als carrils bici, relata Carmen Vergara Román, de l’entitat ConBici, són un element que “cal millorar”. Així com també altres infraestructures com els aparcaments, afegeix. De fet, es col·locaran aparcabicis al llarg dels nous recorreguts.

Manquen carrils bici al centre

Els que es desplacen en bicicleta pel centre de Barcelona coincideixen a dir que manquen carrils bici per circular pel centre de la ciutat, especialment entre el passeig de Gràcia i la plaça de Catalunya. “Fins aquí no hi ha res per a les bicis. Has de passar entre els vianants, entre els cotxes i els autobusos”, diu un ciclista a betevé. I també hi ha qui ho considera perillós. “Se’t creua la gent i els pots atropellar. No saps si pots passar per aquí o no”. Els nous carrils bici dels quals disposarà la plaça de Catalunya a partir de l’any 2022 és “ideal” per a alguns, ja que pensen que podran accedir al centre “més fàcilment”.